fbpx

Women Owned Business in Leiden (Part One)

mei 30, 2022

Who run the world? Girls. Tijd voor een blog over women empowerment. Onze stad heeft veel leuke winkels die door hardwerkende vrouwen worden gerund. Hierbij een eerste overzicht, want het zijn er zoveel!

Noir
Op de altijd gezellige Nieuwe Rijn vind je Noir, een woonwinkel vol met leuke spullen waar je ook nog eens lekkere koffie kunt drinken.  Als je een rondje door de winkel loopt, zie je bijvoorbeeld koffiekopjes met hartjes, cactussen in potjes, schilderijen met abstracte kunst, kussens, servetjes, vazen, kaarsen, manden, bedrukte borden, glazen stolpen en nog veel meer. Eigenaresse Dilek Gamsiz vertelt: ,,Ik heb meerdere leveranciers en pik overal de dingen eruit die ik leuk vind.” Dat is het criterium: Dilek moet het zelf leuk vinden, anders koopt ze het niet in voor de winkel.  Styling en inrichten is haar hobby: ,,Ik heb er niet voor geleerd, maar ik doe het met passie en liefde. Thuis was ik er veel mee bezig, en vaak vroegen vriendinnen me om advies. Mijn smaak wordt gewaardeerd.”

Modejacht
Life is too short to wear boring clothes, dat is het motto van Niesje Brinkman. De eigenaresse van Modejacht houdt van vintage en opende daarom een eigen vintage kledingwinkel. Je vindt haar op de Haarlemmerstraat. In de rekken hangen kleding uit de jaren ’60 tot en met jaren ’90. De stijl is vrouwelijk en stoer. Denk aan bloemenjurkjes met een leren jasje, of cowboylaarzen bij een rokje en bloes. Not boring at all.

VNTG
Nog zo’n leuke dame die haar eigen tweedehandskledingwinkel opende. In mei 2016 begon Marieta Hoek, toen pas 24 jaar, haar winkel op op de hoek van de Botermarkt en de Choorlammersteeg op iets te doen tegen de fast fashion. ,,Vintage is duurzaam en je hoeft echt niet in te leveren op stijl, comfort of prijs. Een heel goed alternatief dus.” Dit jaar verhuisde ze naar een prachtige grotere winkel op de Breestraat waar genoeg plek is om vintage schatten te vinden. ,,We hebben eindelijk ruimte. Meer ruimte voor pashokjes, we zijn rolstoeltoegankelijk, meer kleding voor mannen en ik wil een rekje met plussize kleding. Ik denk dat ik wat ruimte vrij moet houden, er zijn ideeën genoeg.”

Backstage by Dani
Daniele Pordius, de Dani in de winkelnaam dus, was pas 18 jaar toen ze de winkel opende op de Haarlemmerstraat. Ze begon met een eigen kledinglijn met hoodies, sweaters en shirtjes waarop haar eigen logo stond. Ze vertelt: “Alleen dat vond ik wel saai, ik wilde er items mee kunnen combineren. Dus kocht ik rokjes en broeken in. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel en dacht: ik kijk wel wat er gaat gebeuren. Het kan allemaal vast niet zo ingewikkeld zijn. Uiteindelijk is dit een uit de hand gelopen hobby, want ik heb nu een overvolle winkel.” De doelgroep van Backstage by Dani ligt tussen de 14 tot 70 jaar. “De stijl moet bij je passen. Ik verkoop streetwear, niet skate-achtig maar ook niet te tuttig. Gewoon fashion voor meiden.” Ambities heeft ze genoeg: later weer verder met haar eigen kledinglijn en natuurlijk meerdere zaken openen.

 

Skyler
Misia Guicherit is de vrouw achter Skyler Store op de Botermarkt. De interieurwinkel is
in scandinavische en boho-stijl. Ze vertelt: ,,Dat is mijn stijl. Eigenlijk koop ik alleen wat ik leuk vind. Ik zoek mooie spullen uit die betaalbaar zijn, ik denk dat dat de kracht van de winkel is.”  Merken die je er vindt zijn bijvoorbeeld Hk living, Kare design, Kick en Hübsch. Het bevalt Guicherit als ondernemer. ,,Ik werk zes dagen per week ruim negen uur per dag, maar ik vind het heel leuk. Het geeft me energie.”

 

 

Maak blij met de verrassing van dichtbij

Leuk, leerzaam en lekker. Geef de Trakteerkaart cadeau of trakteer jezelf op Leiden!

Trakteerkaart