fbpx

What’s in a name?

februari 1, 2022

Het wordt vaak gesteld: What’s in a name? Nou, laten we eerlijk zijn: soms meer dan je denkt. Dat geldt zeker voor de mode, waarin ogenschijnlijk steeds nieuwe trends worden gelanceerd. Vaak geïnspireerd op bestaande looks  die opnieuw worden geïntroduceerd. Zo om de dertig jaar komen bepaalde zaken terug. Doorgaans met een nieuwe, hippe naam (en in een net even andere stof, snit of stijl). Ga maar na: het naveltruitje werd een croptop, de 90s-trend die ik ook ditmaal graag aan me voorbij laat gaan. Evenmin aan mij besteed is de skibroek, die een doorstart maakt als stir-up pants. En dan is er natuurlijk de broekrok: de bekende knie- of kuitlange broek met wijde rechte pijp, die de afgelopen seizoenen als culotte werd gepresenteerd.

Decennialang verguisd – want truttigheid troef – maar komend voorjaar, zo lijkt, hipperdepip. Zelf heb ik er twee in de kast hangen: een blauwe, nieuw doch ecofabulous, en een 20+-jaar oud exemplaar in klassiek

ruitmotief. Zo’n beauty die je met wat geluk en geduld bij vintagezaken vindt. Ik ben dus wel een fan. Zij het niet zozeer als onze koningin, die de afgelopen jaren veelvuldig in een culotte is gespot. Ze heeft ongetwijfeld een hele rits op Huis ten Bosch, variërend van chic poederroze tot zandkleurig linnen en van soepel vallend denim tot auberginekleurig leer – mijn absolute favoriet.

Deze fashionvoorkeur werd overigens lang niet door iedereen gedeeld, maar haar stijlvastheid is uiteindelijk beloond. Want zie: terwijl de broekrok/culotte-revival van een paar jaar geleden niet doorzette, hebben inmiddels zo’n beetje alle grote modemerken een variatie op dit item in de collectie. Máxima maakt haar naam van influencer/modekoningin dus weer eens waar. Er is ruimte voor eigenzinnigheid in de mode. En gelukkig maar. Overigens heb ik niet veel plezier gehad van mijn allereerste broekrok. Inderdaad: die met die ruit. Ik had ’m  destijds ‘op de groei’ gekocht en nu, post-covid, barst ik er letterlijk uit. Hopelijk heeft mijn moeder of schoonmoeder nog een exemplaar uit vroeger dagen. Vintage, dus duurzaam, en van een topkwaliteit. Een item dat het verdient om te worden gedragen.

 

Maak blij met de verrassing van dichtbij

Leuk, leerzaam en lekker. Geef de Trakteerkaart cadeau of trakteer jezelf op Leiden!

Trakteerkaart