fbpx

Vintage is de toekomst

maart 29, 2022

Ooit schreef ik een artikel over de kledingwinkel van de toekomst: een winkel met outfits en items, die waren ingedeeld en ingekocht op kleur, stijl en maat. En dus niet naar sekse. Wat maakt het uit voor wie iets is gemaakt, zolang het – naar jouw eigen maatstaven – maar lekker zit en/of goed staat.

Dat hele verschil tussen ‘mannen-‘ en ‘vrouwenmode’ vond ik geforceerd en overschat. Het mocht van mij overboord. En wel meteen. Ik had de verwachting dat dat snel zou veranderen, want ook toen waren de tekenen ernaar: begrippen als ‘genderfree ’of ‘genderfluïde’ waren nog niet uitgevonden – of werden in elk geval nog niet gebruikt –  maar we zagen wel steeds meer stijlen die als ‘uniseks’ werden geduid. Uniseks, je herinnert je het vast nog wel. Het woord alleen was al ongezellig en voor de kleding gold in feite hetzelfde. Fast forward naar nu: steeds meer ontwerpers zetten in op fantastische creaties die door m/v/x kunnen worden gedragen, maar die winkel van de toekomst lijkt nog net zo’n droombeeld als destijds. Of nee, toch niet. Breng maar eens een bezoek aan een van de vele vintageboetieks die ons mooie stadje telt.

De kiloknallers en de goed gesorteerde zaken, waar je vaak mooie kwaliteitsitems vindt. Daar heeft kleding geen gender, alleen maar een prijs en een maat. Het jasje dat ooit als ‘herenkleding’ gold heet hier ‘oversized’ en hangt ongegeneerd naast een traditioneel als ‘vrouwenmode’ bestempeld exemplaar. Met enige regelmaat pluk ik er een uit de rekken en ik bezit nu zo’n vijf voormalige-herencolbertjes bij elkaar. Ze zitten lekker en staan stoer en stijlvol, maar ogen niet al te gekleed. Dat is de look waar ik van houd. Ik ben blij dat ik kan dragen wat ik wil. En realiseer me terdege dat niet eenieder die luxe en vrijheid heeft of neemt. Eeuwig zonde. Vintage shoppen is de toekomst; het maakt creatief en wakkert de experimenteerdrang aan. Nu maar hopen dat steeds meer mensen tot dit inzicht zullen komen – zeker jongens en mannen – zodat we allemaal (nog vaker) voor pre-loved en tweedehands zullen gaan.

Hier vind je alle Vintage winkels in Leiden

Maak blij met de verrassing van dichtbij

Leuk, leerzaam en lekker. Geef de Trakteerkaart cadeau of trakteer jezelf op Leiden!

Trakteerkaart