Informizely customer feedback surveys
Kermiseendjes in de gracht: hoeveel afval drijft er in de gracht tijdens Leidens Ontzet?

Wanneer

zondag 02 oktober, 2022 Van 11:00 - 15:00

Kermiseendjes in de gracht: hoeveel afval drijft er in de gracht tijdens Leidens Ontzet?

We verzamelen afval in de Leidse grachten vanuit kano’s en onderzoeken hoeveel en wat voor afval er zoal drijft in de Leidse grachten tijdens Leidens Ontzet, als ook de Kermis is op de Beestenmarkt .  

Elke zondag vissen geweldige vrijwilligers afval uit de Leidse grachten vanuit kano’s en op supplanken. Ze onderzoeken het afval systematisch en tellen het aantal flesjes, blikjes, mondkapjes en andere opvallende vondsten. Want met alleen opruimen verandert er natuurlijk niks. Door de bronnen te onderzoeken en dit terug te koppelen naar politici, handhavers, horeca en andere partijen, proberen de plastic spotters de kraan dicht te draaien. Door deze bron-aanpak stapte de gemeente Leiden al over op herbruikbare statiegeldbekers tijdens Leidens Ontzet en andere grote feesten. Ook zijn verschillende terrassen nu plasticvrij.  

Dit jaar tijdens Leidens Ontzet tellen de vrijwilligers weer het aantal blikjes, plastic flesjes en heel belangrijk de plastic wegwerp- en herbruikbare bekers. Hoeveel ligt er dit jaar in de gracht en wat is er nog meer te vinden? Misschien wel afval van de Kermis? Uiteindelijk zal er een kort rapport worden opgesteld met de belangrijkste bevindingen.  

Kinderen en volwassenen beiden welkom. Maar kinderen moeten wel een zwemdiploma hebben en vergezeld worden door een ouder.

De meest interessante vondsten zie je 24/7 door de ramen van het brughuisje op de Marebrug.  

Wil je meer zien over de actie tegen de plastic wegwerpbekers, kijk dan de documentaire die Alexander Schippers maakte: https://www.youtube.com/watch?v=tAkpPirr2T4  

Locatie: Informatie over de locatie volgt na aanmelding voor het evenement. 

Tijd: Zondag 2 oktober 11.00 – 15.00  + Maandag 3 oktober 13.00 – 17.00 

Entree: Aanmelden is verplicht. Dat kan via www.plasticspotter.nl

Deze activiteit is Nederlands- en Engelstalig.