Informizely customer feedback surveys
TRIPLE X: NECO NOVELLAS, JAN WOUTER OOSTENRIJK en BABAK MADDAH – drie bijzondere solisten – 30 jaar De X –

Wanneer

zondag 09 oktober, 2022 15:00

Prijzen

€15

TRIPLE X: NECO NOVELLAS, JAN WOUTER OOSTENRIJK en BABAK MADDAH – drie bijzondere solisten – 30 jaar De X –

Dit jaar bestaat De X 30 jaar, oftewel XXX in Romeinse cijfers. In het kader hiervan brengt De X vandaag TRIPLE X: een middag met 3 bijzondere solisten, allen woonachtig in Nederland. Iedere solist zal zo’n 30 minuten optreden.

Neco Novellas komt uit Mozambique en is een zeer getalenteerde zanger, gitarist en componist. In zijn muziek combineert hij invloeden uit lokale Afrikaanse muziek, westers klassieke muziek, folk, jazz en improvisatie. Zijn nieuwsgierigheid naar nieuwe geluiden heeft hem al doen samenwerken met veel artiesten, waaronder the Rotterdam Jazz Orchestra, Tanja Kross en Ernst Reijseger. Zijn nieuwe plaat Chasing Traces is net dit jaar uitgekomen.

Nog een gitarist, maar met een heel ander verhaal, is Jan Wouter Oostenrijk. Vanuit zijn passie voor de Arabische wereld ontwikkelde hij muziek met eigen gebouwde gitaren waarmee hij, geënt op traditie, microtonale klanken succesvol weet te integreren met jazz, blues en roots. Voor zijn laatste album We are connected heeft Jan Wouter extra fretten tussen de gewone fretten op de hals van de gitaar aangebracht, zodat het instrument ook kwarttonen kan spelen zoals we dat tegenkomen in Noord-Afrikaanse muziek en Midden-Oosters maqam spel. In de westerse muziek is de halve toon de kleinste afstand tussen de tonen, denk maar aan de witte en de zwarte toetsen van de piano. Kwarttonen liggen daar nog weer tussen in. 

Babak Maddah tenslotte is een Iraanse percussionist die zich toelegt op een hedendaagse combinatie van Iraans slagwerk met Afrikaanse, Arabische en Europese percussie. Zelf afkomstig uit Zuid-Iran, waar de invloeden uit de Arabische wereld en Afrika duidelijk te horen zijn, laat hij op zijn vorig jaar verschenen CD Destiny horen hoe die combinatie uitpakt: een uitgebalanceerd geluid waarin invloeden uit de verschillende tradities en jazz op organische wijze samenkomen. Babak Maddah studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam en speelde in het verleden ondermeer met Ibrahim Maalouf.