Slachthuis Vijf – Theater Rotterdam | Eric Whien

Wanneer

donderdag 28 april, 2022 20:15

Slachthuis Vijf – Theater Rotterdam | Eric Whien

Deze voorstelling valt onder de Bis! Bis! Bis! korting. Meer informatie over deze korting vind je hier.

 

‘There is no beginning, no middle, no end, no suspense, no moral, no causes, no effects.’

Slachthuis Vijf gaat over de Amerikaanse soldaat Billy Pilgrim. Aan het eind van Tweede Wereldoorlog overleeft hij ternauwernood het gruwelijke bombardement op Dresden. Sinds die gebeurtenis is Billy ‘losgeraakt in de tijd’. Hij kan in 1945 door een deur stappen, en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo reist hij van zijn ervaringen in de oorlog naar zijn huwelijksjaren in Amerika, van zijn uiterst succesvolle tandartspraktijk naar de periode dat hij door aliens werd ontvoerd en tentoongesteld op hun planeet. Op die plek leert Billy dat tijd geen lineair begrip is, maar dat verleden, heden en toekomst tegelijkertijd plaatsvinden.

Komend theaterseizoen brengt Erik Whien dit buitengewone verhaal, met acteur Bram Suijker in de rol van Billy. Slachthuis Vijf wordt omschreven als een anti-oorlogsboek, als meta-fictie. Maar het epos over de 22-jarige Billy is alles door elkaar: existentieel, hilarisch, spannend, sciencefiction en filosofisch. Whien heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij op weergaloze manier een boek naar het toneel kan brengen. Na Revolutionary Road van Richard Yates en Verdriet is het ding met veren van Max Porter is het nu tijd voor een toneelbewerking van Slachthuis Vijf.

Whien: ‘Toen ik het boek lang geleden voor het eerst las, viel ik onmiddellijk voor de absurditeit, de humor en de existentiële onderlaag. Afgelopen jaar herlas ik het boek en werd geraakt door de troost die het me gaf tijdens de bizarre en tragische ontwikkelingen om ons heen. We worden omringd door de enorme complexiteit van alles en de onzekerheid over wat de toekomst ons brengt. Het levensverhaal van Billy Pilgrim, en zijn terugkerende mantra ‘zo gaat dat’, is een modern lijdensverhaal, haast een Oosterse manier om naar het leven te kijken. Voor mij heel waardevol in deze tijd.’ 

Kurt Vonnegut tekst | Erik Whien regie | Koen Tachelet bewerking | Bram Suijker e.a. spel 

*Bij deze voorstelling zit een inleiding. Wil je hier heen? Dit kun je aangeven in stap 4 van het bestelproces.