Schubert Strijkkwartetten – Quartetto di Cremona

Wanneer

donderdag 20 januari, 2022 20:15

Schubert Strijkkwartetten – Quartetto di Cremona

Dit concert valt onder de Hoor-bij-ons-pas. Informatie over deze korting leest u hier.

 
In de romantiek is de dood nooit ver weg. Binnen de gedachte van verlangen en verlossing is de dood immers het ultieme. Zo ook voor Schubert, een door en door romantische ziel. En wanneer je de laatste twee strijkkwartetten van Schubert naast elkaar speelt, zoals Quartetto di Cremona hier doet, hoor je, zie je, voel je, proef je bijna hoe Schubert met de dood – zíjn naderende dood – omging. 
 
Toen hij begon aan zijn veertiende strijkkwartet, dacht hij namelijk dat zijn eigen dood niet ver weg kon zijn. Hij koos een lied dat hij vijf jaar eerder had geschreven, Der Tod und das Mädchen, en verwerkte het tot een kwartet. Zijn eerste reactie op de dood lijkt daarmee duidelijk: in het oorspronkelijke gedicht verlangt de dood dat het meisje gewillig in zijn armen in slaap valt, maar het meisje smeekt ‘ik ben nog jong, raak me niet aan!’. 
In zijn vijftiende en laatste strijkkwartet ligt het wat complexer. Nu was de dood echt nog maar een paar maanden weg en Schubert lijkt zich daarbij te hebben neergelegd. Er is geen verzet, hoogstens melancholiek, maar er lijkt bovenal sprake van een reflectie op het eeuwige. Schubert schrijft als het ware een filosofisch essay over sterfelijkheid en onsterfelijkheid, over het mens-zijn. Maar dan in muziek.

Schubert Stijkkwartet nr. 15 in G D 887, Strijkkwartet nr. 14 in d D 810 ‘Der Tod und das Mädchen’