Roots III: Haydn, Brahms, Priaulx Rainier, Mokale Koapeng en Van Dijk – Kamermuziekweekend Signum Quartett

Wanneer

zondag 21 november, 2021 11:30

Roots III: Haydn, Brahms, Priaulx Rainier, Mokale Koapeng en Van Dijk – Kamermuziekweekend Signum Quartett

Dit concert valt in het Kamermuziekweekend Roots en valt onder de Hoor-bij-ons-pas.

De behoefte om het diepste en persoonlijkste te verklanken is universeel, grensoverschrijdend.

Het is niet veel kunsten gelukt om uit de West-Europese kaders los te breken. Maar onze drang om ons uit te drukken is menselijk, universeel. Dat ook muziek universeel is weten we inmiddels – er zijn nota bene stammen, diep afgezonderd in de jungle, die muziek maken met dezelfde basale elementen als in de Westerse klassieke muziek. Maar binnen dat universele neemt het strijkkwartet, naast de menselijke stem, een bijzondere plek in.

Strijkkwartetten uit Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika liggen de roots van de altviolist van het Signum Quartett, Xandi van Dijk. De Signums laten met de muziek van Mokale Koapeng en Ivy Priaulx Rainier naast de muziek van Haydn en Brahms horen hoe vanzelfsprekend het strijkkwartet ook voor Zuid-Afrikaanse componisten diezelfde functie kan hebben als het voor Haydn en Brahms had. En daarbij is Zuid-Afrika slechts het voorbeeld: overal ter wereld, van Japan tot Brazilië, is het strijkkwartet de stem van componisten.

Haydn Strijkkwartet in f op. 20/5 Hob III: 35, Strijkkwartet in A op. 20/6 Hob III: 36 | Van Dijk Rage | Mokale Koapeng Komeng | Priaulx Rainier Quartet for strings | Brahms Strijkkwartet nr. 1 in c op. 51/1