Roots II: Haydn, Janácek, Schullhof, Schubert en Webern – Kamermuziekweekend Signum Quartett

Wanneer

zaterdag 20 november, 2021 20:15

Roots II: Haydn, Janácek, Schullhof, Schubert en Webern – Kamermuziekweekend Signum Quartett

Dit concert valt in het Kamermuziekweekend Roots en valt onder de Hoor-bij-ons-pas.

Al snel na zijn ontstaan bleek het strijkkwartet voor componisten uit alle windstreken een klein laboratorium, waarin ze konden experimenteren met hun eigen taal, ideeën en emoties.

Dat het strijkkwartet zo veel vormen zou kunnen aannemen binnen dezelfde combinatie van twee violen, een altviool en een cello had Haydn waarschijnlijk nooit durven dromen toen hij aan zijn opus 20-kwartetten begon. Maar dat sterke verband van die vier stemmen inspireert vrijwel iedere zichzelf serieus nemende componist tot op de dag van vandaag. Waar je ook vandaan komt, als componist kun je in het strijkkwartet vrijwel alles kwijt – in welke taal dan ook.

Strijkkwartet als genre

Deze stukken van Schulhoff, Webern en Janáček laten zien dat al vrij snel na Haydn het strijkkwartet overal in Europa werd opgepikt en zich in totaal verschillende richtingen ontwikkelde. Zo werd het strijkkwartet als genre – ontstaan vanuit de Verlichtingsidealen van vrijheid, gelijkheid en broederschap – een staalkaart van Europa. Zie dit concert als een samenvatting van die staalkaart, Europa in een oogopslag.

Haydn Strijkkwartet in D op. 20/4 Hob III: 34, Strijkkwartet in C op. 20/2 Hob III: 32 | Janácek Strijkkwartet nr. 1 ‘Kreutzer Sonate’ | Schulhoff 5 Stücke für Streichquartett | Webern Langsamer Satz | Quarttweets | Schubert Quartettsatz in c