Roots I: Haydn, Tüür en Beethoven – Kamermuziekweekend Signum Quartett

Wanneer

vrijdag 19 november, 2021 20:15

Roots I: Haydn, Tüür en Beethoven – Kamermuziekweekend Signum Quartett

Dit concert valt in het Kamermuziekweekend Roots en valt onder de Hoor-bij-ons-pas.

Dat de wortels van het strijkkwartet bij Haydn uitkomen ligt vast, maar wat gebeurt er als je die wortels kruisbestuift met je eigen roots? En in hoeverre mag dat of kan dat?

Signum Quartett

De roots van het Signum Quartett liggen overduidelijk niet alleen maar in het traditioneel West-Europese strijkkwartet. Hand in hand gaan Schubert-liederen met Led Zeppelin, Radiohead en Beethovens Große Fuge. Maar het zijn Haydns opus 20/1 en opus 20/3 en Erki-Sven Tüürs tweede strijkkwartet die de ankers vormen van dit eigenwijze programma dat door alle tijden en stijlen heen raast.

De combinatie van Tüürs strijkkwartet en Haydn toont de enorme reikwijdte die het strijkkwartet in tweehonderdvijftig jaar heeft gekregen. Dat benadrukt het Signum Quartett door uitstapjes te maken naar stukken die oorspronkelijk niet voor strijkkwartet zijn geschreven, maar naadloos in deze vorm vertaald kunnen worden. Het is alsof ze zeggen: alles kan strijkkwartet zijn, en strijkkwartet kan alles zijn — als het ware een begin en een open eind.

Haydn Strijkkwartet in Es op. 20/1 Hob III: 31, Strijkkwartet in g op. 20/3 Hob III: 33 | liederen van Schubert, Led Zeppelin, Radiohead | Tüür Strijkkwartet nr. 2 ‘Lost Prayers’ | Beethoven Grosse Fuge op. 133