Mozart, Beethoven en Brahms – Marmen Quartet

Wanneer

zondag 24 april, 2022 11:30

Mozart, Beethoven en Brahms – Marmen Quartet

Dit concert valt onder de Hoor-bij-ons-pas. Informatie over deze korting leest u hier.

Waarom het strijkkwartet als genre zo’n succes is? Luister naar dit programma en je snapt het. Maar het is niet alleen de noten die goed zijn. Alleen al hoe deze componisten elkaars werk bewonderden, van elkaar leerden en elkaar probeerden te overtroeven en te inspireren is binnen de klassieke muziek uitzonderlijk. Het is als een kunstenaars-collectief dat buiten de tijd staat. 

En hoewel hij niet op het programma staat, begon het allemaal bij Haydn. Mozart droeg de reeks kwartetten waar KV 428 toe behoort op aan hem. Dat ook Beethoven in de voetsporen van ‘papa’ Haydn – ‘de vader van het strijkkwartet’ – componeerde is makkelijk te horen, maar ook de vijftien jaar oudere Mozart was van grote invloed op Beethoven. Het wordt algemeen aangenomen dat Beethoven meerdere van zijn kwartetten baseerde op die van Mozart. Brahms, een halve eeuw later, voelde de schaduw van Beethoven boven hem hangen en was in het bezit van de manuscripten van Haydns strijkkwartetten om te bestuderen. Dat het strijkkwartet zichzelf toen al als genre had bewezen blijkt wel: Brahms gooide meer dan twintig uitgewerkte ideeën in het vuur voordat hij zijn eerste strijkkwartet durfde te publiceren.

Mozart Strijkkwartet nr. 16 in Es KV 428 | Beethoven Strijkkwartet nr. 11 in f op. 95 | Brahms Strijkkwartet nr. 1 in c op. 51/1