Lezing: Vondel en Goethe, een tocht het duister in (geannuleerd)

Wanneer

vrijdag 05 november, 2021 Van 20:00 - 22:00

Lezing: Vondel en Goethe, een tocht het duister in (geannuleerd)

In Lucifer en Faust I beleven we de verdrijving van een hoge lichtengel uit de hemelse regionen respectievelijk de lange tocht naar het duister van een zoekend, dolend mens. De lezing kan helaas niet worden gegeven door Han van Ouwerkerk.

In het menselijk-al-te-menselijke toneelstuk Lucifer laat Joost van den Vondel op een aangrijpende manier zien hoe de hoge engel Lucifer (= Lichtdrager…), gemanipuleerd door uiterst kwaadaardige raadgevers en na een lang, smartelijk twijfelen, in opstand komt tegen Gods raadsbesluit om de mensen boven de engelen te plaatsen. De daarop volgende strijd eindigt met de val van Lucifer naar de aarde, waar hij de eerste mens aanzet tot de zondeval.
Johann Wolfgang Goethe beschrijft in Faust I een dolende ziel die altijd op zoek is naar de essentie van het bestaan en in de ban raakt van de demonische Mephistopheles. Deze cynicus begeleidt hem op een pad dat steeds duisterder wordt en dat voorlopig eindigt bij de teloorgang van Fausts jonge geliefde, nadat kort daarvoor door diens toedoen haar moeder en haar broer om het leven zijn gekomen en zij het kind vermoordde dat hij bij haar heeft verwekt.
Zowel Vondel als Goethe onderzoeken in hun werk het wezen en wellicht de noodzaak van het kwaad. Want is ontwikkeling mogelijk als er geen duister en dus uitsluitend licht zou zijn?

Han van Ouwerkerk studeerde kunstgeschiedenis en Duits en is werkzaam op het Marecollege te Leiden.
Afb. Faust en Gretchen Ets naar een ontwerp van F.Rothbart