Informizely customer feedback surveys
Lezing, Levend water – hoe houd je dat zo?

Wanneer

vrijdag 21 oktober, 2022 Van 20:00 - 22:00

Lezing, Levend water – hoe houd je dat zo?

Let op!  Door omstandigheden is deze lezing door Paul van Dijk verplaatst van 14 oktober (zoals in de folder staat) naar 21 oktober.

Water, dat wonderlijke, levende water….. We gebruiken het voor van alles,
maar…. wat is het eigenlijk?

       Op zoek naar het wezen van water en hoe het levend te houden.

“We kunnen onze problemen niet oplossen met hetzelfde denken als waarmee we ze creëerden”. (Albert Einstein)

Water hebben we in ons land in overvloed. Het komt uit de kraan wanneer wij dat willen, we zuiveren het als het vuil is, we kunnen ons ondertussen goed beschermen tegen het teveel. Nederland is een land van water-ingenieurs bij uitstek, we staan er wereldwijd bekend om. We weten het te beheersen en manipuleren, maar… kennen we het ook echt? Een eenzijdig benadering van water is problemen gaan opleveren, dat wordt nu wel duidelijk. Nodig is een denken en inleven, dat zich intensief verbindt met de werkzaamheid van water in levende organismen.
Alle levende vormen en levensprocessen zijn afhankelijk van water. Zonder water zouden planten en dieren zich niet kunnen ontwikkelen, zou ons mensenlichaam niet kunnen worden tot instrument van onze ziel en geest, van onze idealen en ambities. Dankzij water vindt alles wat leeft zijn eigen identiteit, die zich uit in o.a. vorm, kleur, substantie en ontwikkeling. Water zelf zoekt geen eigen vorm, geen eigen kleur of smaak. Het houdt zich daarin terug en toont zijn identiteit in zijn beweeglijkheid, veranderlijkheid, transparantie. Het is extreem gevoelig voor de geringste invloed van buitenaf, zelfs immateriële invloeden. En het is steeds daar overvloedig aanwezig waar het leven zich begint te manifesteren in vorm, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van het embryo. Het lijkt een bemiddelaarsrol te vervullen.

HOE KUNNEN WE HET WATER DAARBIJ ONDERSTEUNEN?

Op de geringste weerstand (en die is er nagenoeg altijd) reageert water met ritme. Met ritme is het ‘in zijn element’. Flowform-technologie, die het leven-dragend vermogen van water ondersteunt, is op deze ritmische natuur van water gebaseerd. Ze is een ‘nature based’ technologie.

Vernieuw je relatie met water en laat je inspireren door een fenomenologische benadering.

Paul van Dijk is beeldend kunstenaar, performance kunstenaar, en fenomenoloog. Hij is al lang ook werkzaam als docent fenomenologie. Daarnaast is hij ontwerper voor water met de Flowform-technologie.

Na de pauze begeleidt journalist Maarten Baanders het gesprek tussen de spreker en de aanwezigen.

Entree: € 10 – studenten € 7,50

Naar reserveren en betalen