Lezing: Goethe en Mahler, een reis naar het licht

Wanneer

vrijdag 19 november, 2021 Van 20:00 - 22:00

Lezing: Goethe en Mahler, een reis naar het licht

De lezing ‘Goethe en Mahler: een reis naar het licht’ wordt gegeven door Han van Ouwerkerk.
In Faust II beschrijft Johann Wolfgang Goethe de verdere ontwikkeling van de dolende en immer zoekende geleerde. Dit immense werk bestaat eigenlijk uit vijf toneelstukken en een epiloog. We zien Faust in tal van levensstadia en op tal van plaatsen. Hij is een man van de wereld geworden, treedt in dienst van de keizer als econoom, magiër en generaal. In een wonderlijke symbiose van de Noordelijke (Duitse, middeleeuwse) en de Zuidelijke (Griekse, klassieke) cultuur ondergaat hij een diepe belevening van het vrouwelijke. En nog steeds is Mefistofeles zijn cynisch-demonische begeleider.
Maar als Faust sterft, honderdjarig, zwaar beladen met schuld  – hij heeft de levens van zeer veel mensen op z’n geweten –  mag Mefistofeles hem niet meesleuren naar de hel. Voor Goethe is het ondenkbaar dat iemand die er altijd naar gestreefd heeft zich innerlijk te ontwikkelen, ten prooi wordt gegeven aan het eeuwige hellevuur. Sterker nog: door de kracht van de liefde begint Faust in de laatste scene aan een lange tocht naar het licht.
Misschien heeft niemand Goethes Faust zo diep doorvoeld als Gustav Mahler. In zijn Achtste Symfonie heeft hij deze scene op muziek gezet. Het is muziek die almaar meer gaat stralen en op het laatst lijkt te veranderen in licht…

Han van Ouwerkerk studeerde kunstgeschiedenis en Duits en is werkzaam op het Marecollege te Leiden.

Entree: € 10 – studenten € 7,50

Naar reserveren en betalen