Lezing, Dantes Divina Commedia: een tocht door het Duister naar het Licht

Wanneer

vrijdag 29 oktober, 2021 Van 20:00 - 22:00

Lezing, Dantes Divina Commedia: een tocht door het Duister naar het Licht

Van de Divina Commedia is het eerste deel, Inferno, veruit het bekendst. Maar welke reis maakt de hoofdpersoon naar het licht – en waardoor lukt het Dante om dit licht almaar sterker te doen stralen? Een lezing door José van der Helm.

In 2021 is het 700 jaar geleden dat de Italiaanse dichter Dante Alighieri is overleden. In zijn Divina Commedia geeft Dante een verslag van een tocht door het hiernamaals, die hij in het jaar 1300 gemaakt zou hebben. Het is een tocht langs niet betreden paden: het leven van de zielen na de dood. Dante is tegelijkertijd verteller en hoofdpersoon. Hij neemt je als lezer bij de hand en maakt je deelgenoot van zijn reis door de trechter van de hel, een oord van angst en verschrikking waar zondaars eeuwig verblijven (boek I); langs de louteringsberg, waar zielen zich ontdoen van aardse smetten (boek II); door de negen hemelsferen, vol gelukzalige zielen, om uiteindelijk het volmaakte goddelijke te aanschouwen (boek III). In deze lezing gaan we aan de hand van de drie rijken nader in op aspecten van donker en licht die in de middeleeuwen stonden voor duivel en God, kwaad en goed, materie en geest.

José van der Helm is voormalig docent-onderzoeker aan de opleiding Italiaanse taal en cultuur van de Universiteit Utrecht.

De lezingen van 29-10, 05-11 en 19-11 vormen een kleine cyclus, maar zij kunnen ook apart van elkaar worden gevolgd.

Entree: € 10 – studenten € 7,50

Naar reserveren en betalen