La Traviata – Nederlandse Reisopera

Wanneer

donderdag 09 december, 2021 20:15

La Traviata – Nederlandse Reisopera

We kunnen ons nu nauwelijks meer voorstellen hoe verontwaardigd er werd gereageerd toen Giuseppe Verdi in 1852 het levensverhaal van de prostituee Violetta Valéry als uitgangspunt nam voor een opera. Het thema van de gevallen vrouw die haar liefde moet opgeven en sterft aan tuberculose, werd niet gezien als een respectabel onderwerp. Maar Verdi was vastbesloten, hij had immers een persoonlijke band met het verhaal. De componist leefde ongehuwd samen met een voormalige operazangeres wier levensloop niet bepaald als smetteloos te boek stond.

La Traviata

La Traviata kan worden gezien als een antwoord van de componist op de geruchten en roddels, maar Verdi’s artistieke ambities reikten verder. Hij zag het onderwerp als een probleem van zijn tijd en het thema van de vrouw die van de weg is geraakt (want dat betekent tra viata) kreeg in zijn werk een veel omvattende interpretatie. Gevoegd bij de meeslepende muziek ontstond zo een opera met veel bekende melodieën, die niemand onberoerd laat.

Alistair Digges muzikale leiding | Dorike van Genderen regie | Aylin Sezer, José Romero, Aleš Jenis, Liza Lozica Vjera, Alexander de Jong spel