Kwartet! – Slagwerk Den Haag

Wanneer

vrijdag 01 april, 2022 20:15

Kwartet! – Slagwerk Den Haag

Dit concert valt onder de Hoor-bij-ons-pas. Informatie over deze korting leest u hier.

Het Kwartet, de lakmoesproef binnen de klassieke muziek. Alle stemmen zijn vertegenwoordigd in dit magische viertal waarin het uiterste wordt gevergd van componist en uitvoerder. Het speelveld ligt open en er is geen plek om je te verbergen. 

Slagwerk Den Haag presenteert vijf kwartetten uit de 20ste en 21ste eeuw waarin de klassieke kwartetwaarden worden vertaald naar een hedendaags idioom. Steve Reich schreef misschien wel het meest klassieke slagwerkkwartet voor twee vibrafoons en twee marimba’s. In zijn Mallet Quartet voorziet één van de grootste componisten van deze tijd klassieke strijkkwartetelementen van een 21ste eeuws jasje. Third Construction van John Cage is geschreven voor een exotische verzameling instrumenten waarin slagwerkers worden uitgedaagd om vele ‘variaties op een thema’ op opzwepende wijze te vertolken.

Mayke Nas – de Nederlandse componiste des vaderlands van 2016 t/m 2018 – maakt gebruik van klassiek compositorische elementen, zoals de canon, in haar meesterwerk voor vier schoolborden waarop de slagwerkers al krijtende teksten van Peter Handke tot muziek omtoveren. Met een dikke knipoog schreef de jonge Hongaarse componist Matyas Wettl Nocturne voor slagwerkkwartet en zestien lichtschakelaars en lampen waarin technische virtuositeit en transparantie absolute vereisten zijn.

Als verrassing wordt Force Field uitgevoerd, een nieuw werk van de Mexicaanse componist Hugo Morales. Met onder andere vier solar panels en een lichtbaken ‘kwartet hij voort op het centrale thema van dit programma. 

Over lampen, schoolborden, zonnepanelen, marimba & vibrafoons. Muziek van Reich, Cage, Morales e.a.