Informizely customer feedback surveys
Koffieconcert: Een eeuw geleden – Calefax

Wanneer

zondag 20 november, 2022 11:30

Koffieconcert: Een eeuw geleden – Calefax

Dit concert valt onder de Hoor-bij-ons-pas. Informatie over deze korting leest u hier.

Ons ‘eigen’ Calefax laat zien dat de geschiedenis zich herhaalt. Dat is soms confronterend. Maar dat er in tijden van oorlog en veranderingen een eeuw geleden zulke prachtige muziek werd geschreven, geeft ook weer hoop voor het heden.


Europa in verwarring en extase

Het begin van de twintigste eeuw – dat was me een tijd! De industriële revolutie had diepe voren getrokken in de West-Europese maatschappij. De middenklasse floreerde en eiste zijn plek op in de politiek, kunst en cultuur. Reizen werd steeds gemakkelijker en culturen begonnen elkaar wereldwijd te beïnvloeden. De eerste koloniën vielen, wat politieke aardverschuivingen teweegbracht en zelfs leidde tot de Eerste Wereldoorlog, en een pandemie: de Spaanse griep van 1918.

In de kunst voltrok zich een revolutie: waar figuratieve beeldende kunst werd afgedankt gold hetzelfde voor de tonaliteit in de klassieke muziek. En al die nieuwe muzikale geuren en kleuren die zich aandienden: een waaier aan mogelijkheden! Hoe hield een componist zich hierin staande?


Weill
Dreigroschen Suite | Debussy Préludes | Janáček In de mist | Schulhoff Hot Music | Gerschwin (delen uit) An American in Paris