Klassiek concert, Vingt Regards sur l’enfant-Jésus (verplaatst naar najaar 2022)

Wanneer

zaterdag 23 oktober, 2021 Van 22:00 - 22:00

Klassiek concert, Vingt Regards sur l’enfant-Jésus (verplaatst naar najaar 2022)

Pauline Post is de vaste pianiste van het Asko/Schönberg ensemble. Zij speelt al 25 jaar op festivals over de hele wereld. Vanavond in Sijthoff speelt zij een aantal delen uit de suite Vingt Regards sur l’enfant-Jésus, van de Franse componist Olivier Messiaen. Han van Ouwerkerk verzorgt de inleiding.

De cyclus Vingt Regards sur l’enfant Jesus (1944) is een pianistisch meesterwerk van Messiaen. De stukken zijn extatisch, spiritueel en religieus, en beschrijven het kind Jezus. Uit de 20 delen hoort u een selectie, waarin alle aspecten van Messiaens muziek naar voren komen:  virtuoze en gewelddadige uitbarstingen van de natuur (vogels, zon, aarde en hemel), liefdevolle toewijding aan het goddelijke, vervreemdende harmonieën en ritmes uit andere culturen.
Pauline Post soleerde eerder in de werken van Messiaen: zij speelde samen met Reinbert de Leeuw het beroemde werk “Visions de l’Amen” in de serie Tijdgenoten.
Ook voerde zij met het Schönberg Ensemble ‘Des Canyons des étoiles’ en “Trois petits liturgies de la présence divine’ uit in concerten in het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw aan t IJ en Tivoli Vredenburg.
Enkele perscitaten over deze uitvoeringen: “Yvonne Loriod, de virtuoze pianiste die Messiaen tot zijn visioenen inspireerde, vond een een waardig opvolger in pianiste Pauline Post”. “Met ferme hand beheerde Pauline Post haar volière.” ‘Post spleet eigenhandig rotsen en bood uitzicht op de hemel in twee lange solo’s.”