Informizely customer feedback surveys
Historische lezing door Judith Polmann

Wanneer

zondag 25 september, 2022 Van 15:00 - 16:00

Prijzen

Historische lezing door Judith Polmann

Leiden in 1572
Natuurlijk vocht Leiden aan de kant van de Prins en de Watergeuzen. Dat vinden we in Leiden net zo vanzelfsprekend als het Ontzet vieren. We staan er niet bij stil dat het er twee jaar eerder nog om spande. Onder het motto de Geboorte van Nederland herdenkt Leiden in 2022 samen met veel andere gemeenten de gebeurtenissen in het jaar 1572, het jaar dat de watergeuzen Den Briel innamen, en dat Leiden en de Hollandse steden besloten om samen te gaan werken met Oranje. In deze historische lezing verkent Judith Pollmann waarom de stad die controversiële stap eigenlijk zette. Wat betekende dat voor de Leidenaren? Waarom leidde het tot zoveel geweld tussen en tegen de burgers? Wie had er baat bij, en wie waren de verliezers? En waar was Willem van Oranje?

De Historische lezing wordt georganiseerd door de 3 October Vereeniging samen met de Universiteit Leiden . Judith Pollmann is hoogleraar Vroegmoderne Geschiedenis in Leiden en is een nationaal en internationaal erkende specialist op het gebied van de Tachtigjarige Oorlog. Zij is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en is een veelgevraagd adviseur en spreker voor nationale musea en media. In 2022 publiceerde zij samen met Raymond Fagel het boek 1572: Burgeroorlog in de Nederlanden.

Toegangskaarten voor de lezing zijn op 25 september vanaf 14.00 uur gratis op te halen in het Academiegebouw, zolang de voorraad strekt. Er worden maximaal 2 toegangskaarten per persoon verstrekt.