Haydn, Bartók en Beethoven Strijkkwartetten – Doric String Quartet

Wanneer

donderdag 17 februari, 2022 20:15

Haydn, Bartók en Beethoven Strijkkwartetten – Doric String Quartet

Dit concert valt onder de Hoor-bij-ons-pas. Informatie over deze korting leest u hier.

Haydn, Bartók en Beethoven. Voor een strijkkwartet kan het eigenlijk niet kloppender dan dat. Het is terug naar de kern — kern klinkt eigenlijk misleidend, want ieder van deze componisten was totaal grensverleggend toen ze deze stukken schreven. Maar dat is het mooie én het moeilijke van strijkkwartet-zijn: simpel bestaat eigenlijk niet.
 
Elk van deze kwartetten is eigenlijk de eerste zet van de respectievelijke componisten in nieuw gebied. Voor Haydn gingen de opus 50-kwartetten minder om het speelplezier en meer om de intellectuele inhoud; Beethovens opus 127 is het eerste van wat wij nu bestempelen als de late Beethoven-kwartetten, de Himalayas van de kamermuziek, en Bartóks eerste strijkkwartet is eigenlijk nog een heel vroeg werk, waarin hij nog helemaal niet zo de Bartók van extreme klanken en vormen was die hij later werd. Drie monumentale componisten aan het begin van hun monumentaalste werken.

Haydn Strijkkwartet in Bes op. 50/1 Hob III: 44 | Bartók Strijkkwartet nr. 1 in a Sz 40 | Beethoven Strijkkwartet nr. 12 in Es op. 127