Informizely customer feedback surveys
Gratis museumbezoek op 3 oktober

Wanneer

maandag 03 oktober, 2022 Van 10:00 - 13:00

Prijzen

Gratis ticket te bestellen via de website

Gratis museumbezoek op 3 oktober

Elk jaar kun je Museum De Lakenhal gratis bezoeken op 3 oktober, om de geschiedenis van het Leidens Beleg en Ontzet te bekijken. Zo zie je topstukken als De zelfopoffering van Burgemeester Van der Werff van Matthijs van Bree, de hedendaagse interpretatie van Erwin Olaf, de hutspotketel, de duivenbriefjes, de noodmunten en het Lanckaert-tapijt.

Al vier eeuwen lang viert Leiden jaarlijks dat de stad, na bijna een jaar lang te zijn belegerd, op 3 oktober 1574 door de Geuzen werd bevrijd. Gebrek aan voedsel en het uitbreken van de pest trokken een grote wissel op de bevolking. Desondanks bleven de Leidenaren standvastig in hun verzet tegen de Spanjaarden. Leidens Ontzet was dan ook een belangrijk keerpunt in de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse overheersing.

Na de rampperiode van het Leidens Beleg en de allereerste feestelijkheden na het Ontzet in 1574 zijn er objecten en kunstwerken verzameld die met deze gebeurtenis in verband konden worden gebracht. Historieschilderijen en legendarische voorwerpen, zoals de ‘duivenbriefjes’ en de beroemde hutspotketel, deden het roemrijke verleden herleven. Deze stadscollectie is door de eeuwen heen uitgebreid en bevindt zich in Museum De Lakenhal.

Op 3 oktober kun je deze collectie gratis komen bekijken. Als onderdeel van de traditionele feestelijkheden in de stad – de kermis, de optocht, het eten van haring en wittebrood en natuurlijk hutspot – stellen we het museum van 10.00 tot 13.00 uur gratis open. Want naast een boeiende kijk op de geschiedenis geeft de collectie ook inzicht in het belang van voorwerpen voor het collectieve geheugen, én in de wijze waarop men door de jaren heen het Beleg en Ontzet heeft herdacht en gevierd. Natuurlijk zijn er de hele ochtend rondleiders aanwezig die je meer over deze belangrijke episode uit de Nederlandse geschiedenis kunnen vertellen.