Informizely customer feedback surveys
GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole – Nicole Beutler Projects

Wanneer

vrijdag 04 november, 2022 20:15

GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole – Nicole Beutler Projects

Na het succes van de gelauwerde dansopera 8: METAMORPHOSIS komt choreograaf en beeldend theatermaker Nicole Beutler en haar team met een nieuwe unieke totaalervaring: In GINKGO or: 56 million years there were palm trees on the North Pole nemen vijf dansers, een thereminist en het koor van Consensus Vocalis afscheid van de wereld zoals we die kennen.

Wat, als werkelijk alles ten onder gaat.
Als de mens verzuipt in zijn eigen vuilnis.
Als de aarde haar plek terug opeist.

Een dansopera met bekende componisten

GINKGO or: 56 million years there were palm trees on the North Pole is een beeldende dansopera waarin stukken uit het requiem van Mozart klinken door een berg van afval en Le Cygne van Camille Saint-Saens herinnert aan een mooi verleden. Terwijl weemoedige muziekstukken vervormen en vervliegen gaat dansend op de vuilnishopen van de beschaving de mensheid haar ondergang tegemoet. Master of ceremony is thereminist Dorit Chrysler die met haar handen onzichtbare snaren beroert. Het koor van Consensus Vocalis leent zijn lichaam en stem aan ons verdriet. In een muzikaal filmisch landschap, gecomponeerd door Gary Shepherd, doen vijf performers een laatste extatische dans op het decor van overproductie, dat volledig bestaat uit ingezameld grofvuil. Gezamenlijk en alleen, menswezens vol passie, geëngageerd en woedend wordt er gevochten voor het voortbestaan van de mens in een onmogelijke wereld. Slechts de Ginkgo-boom, de Japanse notenboom die zelfs de kernexplosie in Hiroshima wist te doorstaan, blijft bestaan.
Laat je meenemen in deze oefening van de toekomst op zoek naar ruimte voor nieuwe perspectieven.

Met de succesvolle voorstellingen 8: METAMORPHOSIS (2019) en DIDO DIDO (2017) bewees Beutler een meester te zijn in het vormgeven van een gezamenlijk proces van verandering, rouw, loslaten en ontlading. GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole is een zwanenzang op de mensheid, een reflectie over de dood en wat daarna komt. Beeldend, fysiek en muzikaal.

Het begin van een trilogie

Met de trilogie RITUALS OF TRANSFORMATION voor de grote zaal nodigt Beutler de toeschouwers uit om de toekomst te oefenen: wat als alles verandert en de door de mens gemaakte wereld ten onder gaat? Wat als de aarde weer op adem komt? Ontstaat er dan een nieuwe balans tussen overlevenden, dier, mycelium en technologie? GINKGO or: 56 million years there were palm trees on the North Pole is het eerste deel. In deel twee, ATEM/ Evolution is silently unfolding zal de natuur weer tot adem komen en de schouwburg in een park veranderen (seizoen 2023/2024). In 2025 volgt het laatste deel GAIA / An orchestra, een visie op een nieuwe balans tussen mens, dier, plant, fungus en technologie.

Nicole Beutler Concept, regie, choreografie | Gary Shepherd, W.A. Mozart, Camille Saint-Saens Muziek | Dorit Chrysler Theremin composition + performance | Igor Dobričić Dramaturgie | Consensus Vocalis Koor |  adaptaties van Tim Morton, Bruce Lipton, Sogyal Rinpoche, Alan Weisman, rouwadvertenties, moiroloi uit Guy Cools Performing Mourning (uit Loring Danforth, The Death Rituals of Rural Greece (1982), pp. 110-111) Tekst