Informizely customer feedback surveys
Frerichs, Korngold – Alma Quartet, Rembrandt Frerichs en Dominic Seldis

Wanneer

zaterdag 01 oktober, 2022 20:15

Frerichs, Korngold – Alma Quartet, Rembrandt Frerichs en Dominic Seldis

Dit concert valt onder de Hoor-bij-ons-pas. Informatie over deze korting leest u hier.

Is het een jazzpianist? Een klassiek componist? Duizendpoot Rembrandt Frerichs staat met al die benen in verschillende werelden: klassiek, jazz, wereldmuziek. Voor het Alma kwartet, Dominic Seldis en zichzelf schreef Frerichs een pianoconcert. Maar de muziek stopte niet en al snel werden het er twee. Twee fonkelnieuwe pianoconcerten tussen klassiek en jazz, tussen improvisatie en genoteerde noten; springlevende muziek!

Rembrandt Frerichs

Rembrandt Frerichs is een jazzpianist en componist, die net zo lief in de wereldmuziek en klassieke muziek duikt. Met hetzelfde gemak dat hij jazz speelt improviseert hij op het Bachfestival in Dordrecht een prelude in de richting van Bach.

Alma Quartet en Dominic Seldis

De vier strijkers van het Alma Quartet ontmoetten elkaar in het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Daar leerden ze ook mede-orkestlid Dominic Seldis kennen, de charismatische contrabassist en tv-persoonlijkheid. De vijf strijkers uit het beste orkest ter wereld zijn uiteraard uitstekend op elkaar ingespeeld.

Pianoconcerten

Het Eerste Pianoconcert schreef Frerichs voor zichzelf, het Alma Quartet en Dominic Seldis. NRC schreef erover: “Er schuilt van alles in. Frerichs verkent in het openingsdeel de brommende laagten en hysterische hoogten van de vleugel, daarna verliest hij zich met de strijkers in een Slavisch thema, dat aan Dvorak doet denken, en later lijkt ook de speelse geest van Ravel nog even te komen buurten. Die klassieke inspiratie kreeg hij mee van zijn opa en vader, beiden organisten.” Het tweede concert ontstond toen violist Eva Stegeman Frerichs om een strijkkwartet voor haar festival Classical Encounters in Den Haag vroeg. “‘Nu je hier toch bent, kun je wel even op de piano meedoen’, zei ze voorafgaand aan het concert. Gedurende het optreden voelde ik dat er meer in deze muziek zat. Aanvankelijk wilde ik het stuk opnemen in het Eerste Pianoconcert. Maar het kent zo’n eigen dynamiek dat Eternal variating alternations, ofwel Eva, tot afzonderlijk werk uitgroeide.” Dat werd het Pianoconcert nr. 2.


Korngold

Het Alma Quartet speelt naast de muziek van Frerichs nog het Strijkkwartet nr. 2 van Erich Wolfgang Korngold. Het is warmbloedige muziek uit het Wenen van de jaren 1930: lyrische melodieën, zwierende walsen, volle klanken en verzadigde kleurenpracht.

 
Frerichs Pianoconcert nr. 1 | Erich Wolfgang Korngold

Alma quartet | Rembrandt Frerichs piano | Dominic Seldis bas | Vinsent Planjer slagwerk