DARGER – in de Werkelijkheid van de Onwerkelijkheid

Wanneer

vrijdag 12 november, 2021 20:30

Prijzen

Regulier €20
Mindervaliden €20
CJP (Cultureel Jongeren Paspoort) €15.5
Studenten €15.5

DARGER – in de Werkelijkheid van de Onwerkelijkheid

Concept en spel: Karina Holla
Muziek: Rikard Borggård

Karina Holla rijgt de ene na de andere parel aan haar internationale theatercarrière. Ze ontving de meest prestigieuze en belangrijkste Nederlandse theaterprijs de Theo d’ Or voor haar rol in Romp en bracht pers en publiek in vervoering en ontroering met haar indrukwekkende vertolking van Oorlogsvrouwen van Svetlana Alexijevitsj. Reikhalzend wordt dan ook uitgekeken naar haar nieuwe voorstelling DARGER — In de Werkelijkheid van de Onwerkelijkheid. 

Deze nieuwe voorstelling gaat over het bizarre leven van Henry Darger, de alchemist die zijn verschrikkelijke ervaringen heeft omgezet in het goud van zijn fantastische tekeningen en verhalen. Hij was een kluizenaar die in totale sociale isolatie een even betoverende als wrede fantasiewereld van idyllische verschrikkingen schiep. Pas na zijn dood maakte hij naam als outsider artist. De beeldende voorstelling is een afdaling in de hel van Henry Darger en zoekt de magie van zijn tragiek op.
DARGER — In de Werkelijkheid van de Onwerkelijkheid laat zien hoe kunst een mentale overlevingsstrategie kan zijn.

Karina Holla zag een tekening van Henry Darger die ze meteen fascinerend vond. Liefelijke, delicate, naakte kleine meisjes met vlindervleugels, hoorns van een ram en een mannelijk geslachtje. Zijn levensverhaal is ze zo intrigerend, dat ze besloot er een stuk over te maken en zijn wereld voor de toeschouwer toegankelijk te maken en de schoonheid van zijn beelden te laten zien, een wereld waarvan je je op het eerste gezicht liever zou afkeren, maar waardoor je toch gefascineerd raakt, de mens die in isolement overleeft.

DARGER — In de Werkelijkheid van de Onwerkelijkheid is een collage-voorstelling met beeld, beweging, stem en tekst. Compagnie Karina Holla wil Henry Dargers tekeningen op het toneel tot leven brengen, zijn visionaire wereld, maar ook de duistere kanten van zijn leven, zijn zelfhaat, agressie en zelfvernedering laten zien.

Over Karina Holla
Al 35 jaar maakt Karina Holla bewegingstheater, als performer, docent en regisseur. Na haar studie aan de Amsterdamse Mimeopleiding maakte ze haar eigen voorstellingen. Voorbeelden zijn Valeska, ich bin eine Hexe (1983), over het roerige leven van de groteske danseres Valeska Gert, Solo Duo (1985, eerste Mimeprijs) haar internationale doorbraak die in elf landen gespeeld werd; Falten (2005), waarvoor zij drie oudere mimeacteurs regisseerde en Kafka Project (prijs Beste theatervoorstelling Kroatië 2013). In de voorstellingen Être Blessé (2009, nominatie Mimeprijs) en vooral Fremd-Körper (2014) begon zij veel meer tekst te gebruiken en nog meer in Romp (2017) en Oorlogsvrouwen (2019).

Zij werd genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019 in de categorie bewezen kwaliteit.
In 2018 ontving Karina Holla de Theo d’Or voor haar aangrijpende rol in ROMP.