fbpx

Prefab of preloved?

januari 4, 2022

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben nooit  zo van de spijkerbroeken geweest (want: saaaai). Niet als tiener, niet als student en niet nu. Als ik het goed heb, heb ik er in mijn hele leven twee, hooguit drie gedragen. Een donkerblauwe met een suède heupband, een strak model met ribcord aan de pijp en ik herinner me nog vagelijk een uitlopend exemplaar met omslag. Ik weet niet of die laatste strikt genomen een jeansje was, maar hij was in elk geval denimblauw, dus we tellen ‘m gewoon mee. Drie spijkerbroeken in mijn hele modecarrière dus. Ik zei het al: spijker is niet echt wat voor mij.

 

En toch: van de denimtrends voor 2022 word zelfs ik super blij. Voor het nieuwe modejaar zien we volop nieuwe looks, in uiteenlopende kleuren en modellen, grotendeels op vintage trends geïnspireerd. Met jeans is het immers net als met die andere zaken in de fashion: het komt allemaal terug. Vaak net een pietsje anders dan toen, maar toch. Denk aan de logomania, de sportswear als daily wear-trend, de fantastische oversized jassen en blazers, die ikzelf al jaren draag (en dat blijf ik doen, of het nu ‘in’ is of niet). En nu is het dus de spijkerbroek die voor de zoveelste keer een doorstart maakt. De broek die ooit werd gelanceerd als werkmansgoed en in pakweg een eeuw tijd uitgroeide tot het meest democratische kledingstuk denkbaar.

Dat laatste gold ook voor de skinny, die enthousiast door eenieder werd gerockt, totdat loeistrak officieel dood werd verklaard (maar als het ‘je ding’ is: gewoon blijven dragen). En nu zien we dus een revival van jeanslooks uit de 80’s en 90’s: vintage modellen met ultra wijde pijp, al dan niet opgehipt met applicaties, patchwork of andere details. Naar het schijnt gaat zelfs de altijd-goede spijkerrok haar rentree maken. In maxilengte welteverstaan. Mocht je dit jaar voor die nieuw-oude jeansmode gaan, schaf dan niet gedachteloos een pre-fab exemplaar aan. Bij tweedehandswinkels shop je voor een leuk bedrag een origineel pre-loved model dat je zelf in no time customized met glimmers of patches en lapjes. Super origineel, en heerlijk om te dragen. Misschien dat ik me ook aan zo’n jeansje ga wagen.

Check hier waar je vintage kleding koopt in de Leidse binnenstad

 

Maak blij met de verrassing van dichtbij

Leuk, leerzaam en lekker. Geef de Trakteerkaart cadeau of trakteer jezelf op Leiden!

Trakteerkaart