fbpx

Leids kaasfondue restaurant grote hit

november 15, 2021

De donkere maanden van het jaar zijn onmiskenbaar aangebroken. Nu gaan we in de wintermaanden over het algemeen minder uit eten. Het is vroeg donker, de terrassen staan in hun winterstalling, je moet wellicht door een stortbui heen… Kortom, alle reden om liever thuis te blijven.

Maar toch is juist nu ook hét moment om te genieten in een restaurant dat er maar een paar maanden per jaar is. En niet zo maar een restaurant. Want voor het derde jaar op rij hebben de Gaby en Iris – beter bekend wellicht als De Fonduevrouwen – hun kaasfonduerestaurant geopend. Dit jaar resideren de dames in de gezellige Diefsteeg.

Kaasfondue bestaat overigens al eeuwen. Het verhaal gaat dat de eerste kaasfondue al in de 18e eeuw werd gemaakt. Doordat kaas destijds minder lang houdbaar was, werd in de winter oude en onverteerbare kaas uit de zomermaanden op deze manier opgemaakt. Fondue kent zijn herkomst in het Franse woord ‘fondre’, wat vrij vertaald smelten betekent.

Tegenwoordig is kaasfondue geen restjesmaaltijd meer, maar een geweldige manier om op laagdrempelige wijze samen te genieten van een van de lekkerste dingen die er wat mij betreft bestaat; gesmolten kaas. Heerlijk! Een kaasfonduerestaurant is dan ook bij uitstek geschikt om in de koudere maanden te bezoeken. Warm, knus, kneuterig. Voor jong en oud!

Het concept van het Leidse kaasfonduerestaurant is briljant in zijn eenvoud. Vooraf zijn er plankjes om te delen, al dan niet vergezeld van een gin tonic of een lekker glas cava. Voor bij je fondue is er een selectie wijnen uitgekozen die goed samen gaan met kaas. Maar je kunt ook hun eigen Fonduevrouwenbiertje, dat samen met brouwerij Pronck werd ontwikkeld, bestellen. Die is echt super fris en lekker!

Bij de Fonduevrouwen kun je kiezen uit drie soorten kaasfondue ; de klassieke kaasfondue, met blauwe kaas of een fondue met truffel. Op tafel komt een keur aan garnituren te staan, waarmee je lekker kunt dippen. Die garnituren wisselen eens per zoveel weken. Voor de liefhebber zijn er wat kleine bijgerechten te bestellen. Maar de ster van je avond uit is natuurlijk kaasfondue. Voor wie daarna nog trek over heeft is er, in samenwerking met Vinteage, een kleine dessertkaart.

Dat kaasfondue populair is blijkt wel uit het feit dat het restaurant van de Fonduevrouwen alle avonden dat ze geopend zijn hartstikke vol zit. Je kunt op dit moment voor december (en verder) reserveren. Wil je eerder, laat je dan op de reservelijst plaatsen of bel de dames, want gelukkig komen er ook met regelmaat last minute tafeltjes vrij.

Ik kan je een bezoekje alleen maar van harte aanbevelen. Is het niet omdat de dames zo ongelofelijk enthousiast en sympathiek zijn, dan wel omdat kaasfondue wat mij betreft het lekkerste wintereten denkbaar is. Bovendien heb je nog maar tot en met maart om te genieten van een avondje kaasfondue bij de Fonduevrouwen.

Het restaurant is van donderdag tot en met zondag geopend, check voor de actuele openingstijden de Instagram van De Fonduevrouwen.

Reserveren kan via hun site https://www.defonduevrouwen.com/

 

Maak blij met de verrassing van dichtbij

Leuk, leerzaam en lekker. Geef de Trakteerkaart cadeau of trakteer jezelf op Leiden!

Trakteerkaart