fbpx

Boekenroute

| Winkelroutes

Houd je van boeken? Dan is deze route echt wat voor jou. Hier vind je de 9 leukste boekhandels van Leiden!

Leiden is van oorsprong een echte boekenstad. Grote uitgevers vonden in de zeventiende eeuw hun weg naar onze binnenstad. Maar ook vandaag zijn er nog vele bijzondere boekhandels in Leiden te vinden. Met deze boekenroute ontdek je de leukste Leidse boekhandels!

 1. Silvester (Rapenburg 71)
  We beginnen deze route bij een bijzondere boekhandel op het Rapenburg: bij Silvester vind je de grootste collectie kinderboeken van Leiden. Van prentenboeken, sprookjes tot literatuur voor (jong)volwassenen. Daarnaast heeft Silvester een grote collectie educatieve spelletjes en andere cadeaus. Een echte aanrader als je op zoek bent naar een leerzaam cadeau voor je kind!
 2. Boekhandel De Slegte (Breestraat 73)
  Als we richting het Kort Rapenburg lopen komen we aan op de Breestraat, het epicentrum van de Leidse boekenwereld. Hier vind je allereerst boekhandel De Slegte, waar je niet alleen nieuwe boeken vindt, maar ook een grote collectie tweedehands en ramsj-boeken. Een ideale plek als je op zoek bent naar een klassieker of een verrassend boek uit een ver verleden.
 3. Mayflower Bookstore & Meibloem (Breestraat 70 & 72)
  Tegenover De Slegte is boekhandel Mayflower gevestigd, een echte internationale boekhandel, waar je vooral buitenlandse titels vindt. Denk hierbij aan The Great Gatsby, In Cold Blood en werken van Jane Austen, Agatha Christie en Charles Dickens. Daarnaast kun je voor Nederlandstalige literatuur een deur verderop terecht bij de nieuwe boekhandel Meibloem, met een uitsluitend Nederlandstalige collectie.
 4. Boekhandel Kooyker (Breestraat 89)
  Tegenover Mayflower is boekhandel Kooyker gevestigd in een prachtig pand in de stijl van de Amsterdamse school: een echt walhalla voor boekenliefhebbers. De inrichting is huiselijk en licht en op een grote Chesterfield kun je alvast een begin maken in jouw volgende (misschien wel favoriete?) boek. Eigenaresse Willeke kan je daarnaast voorzien van de beste boekentips en er vinden regelmatig leuke en interessante literaire events plaats.
 5. Babooka (Breestraat 131)
  Verderop in de Breestraat vind je Babooka, een niet alledaagse boekhandel waar je terecht kunt voor mooie koffietafelboeken. Oftewel boeken die blijven en nooit verjaren, vol met bijzondere prachtplaten. Niet alleen leuk voor jezelf, maar ook om iemand anders mee blij te maken.
 6. Bibliotheek BplusC (Nieuwstraat 4)
  Heb je inmiddels geen ruimte meer voor nieuwe boeken in je huis? Loop dan via de Koornbrugsteeg lang bibliotheek BplusC, waar je naast vele boeken ook vele leuke activiteiten kunt volgen.
 7. De Kler (Breestraat 161)
  Als we onze weg vervolgen, weer terug naar de Breestraat, komen we aan bij een ander begrip in de Leidse boekenwereld: De Kler. Dit is een brede boekhandel met naast veel hedendaagse literatuur, ook een grote collectie bordspellen voor jong en oud. Heb je daarnaast nieuwe kantoorartikelen nodig, dan ben je bij De Kler ook aan het juiste adres.
 8. Kamerlingh Café (Doezastraat 2b)
  Heb je zin om onder het genot van een kopje koffie door je nieuw-gekochte boeken te bladeren? Als we de Breestraat uitlopen en de afslag naar de Steenschuur maken, vinden we op de hoek van het Van der Werffpark het sfeervolle Kamerlingh Café! Bij wat kouder weer is de inmiddels befaamde uiensoep een aanrader!
 9. Index Poetry (Herenstraat 83d)
  De laatste stop van deze boekenroute is misschien wel de meest bijzondere: Index Poetry in de Herenstraat. Deze boekhandel is gespecialiseerd in poëzieboeken. Van nieuwe titels tot klassiekers die niet meer makkelijk te krijgen zijn, je vindt ze hier!