fbpx
We are (not) Tupac Shakur

Wanneer

vrijdag 15 maart, 2024 20:30

Prijzen

Regulier €17.5
Mindervaliden €17.5
CJP (Cultureel Jongeren Paspoort) €14.5
Studenten €14.5

We are (not) Tupac Shakur

WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR is een persoonlijke hiphop voorstelling over jeugdhelden, de liefde voor hiphop en culturele toe-eigening. Via jeugdhelden, mythische figuren en tienerposters zoekt hiphop-theatercollectief DIEHELEDING naar wat een mens tot held maakt, en wat er voor zorgt dat we op diegene willen lijken. Een muzikale mozaïek als een hiphop-album op de vloer. 

Raplegende Tupac Shakur inspireert nog steeds miljoenen mensen die zich in hem herkennen en naar hem opkijken. Je vindt zijn gezicht over de hele wereld op posters, t-shirts en slaapkamer muren. Tupac is meerdere mensen in één: een veroordeelde sex-offender, een activist, een geniale rapper, een opportunistische geldverdiener én een slachtoffer van zijn eigen roem. Een controversieel artiest wiens identiteit niet in één hokje te plaatsen is. 

In de voorstelling WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR bevraagd DIEHELEDING haar liefde voor deze rap-held en stelt zo een breder maatschappelijke vraag: met wie mag je je identificeren?

In moordend tempo portretteren en analyseren de spelers hun grote helden – Bob Marley, Hokusai, Napoleon en Gorillaz – om te eindigen bij raplegende Tupac Shakur. Want wanneer je je optrekt aan een held, kun je dan diens ‘foute’ kant negeren? Kun je als witte-Nederlandse rapper Tupac als voorbeeld nemen? Of eigen je je dan een grote Amerikaanse held toe? Hoe identificeren we ons met de mensen die niet op ons lijken? 
DIEHELEDING is een collectief dat samen bouwt aan muziektheater. 
Sinds 2016 maken zij voorstellingen met als voornaamste genre hiphop, waarbij ze hun eigen teksten schrijven en hun eigen muziek produceren. Door hun persoonlijke kijk op thema’s en oude verhalen maken zij voorstellingen voor iedereen, met altijd één been in de (theater)geschiedenis en een ander been in de hedendaagse (muziek)cultuur. 
Na de Nieuwe Makersregeling met successen als Dashboard, 1001, DIEHELEDING KOMT en Fokking Akward, kreeg DIEHELEDING in 2022 de grootste kroon op het werk; een zilveren krekel voor De Baron van Munchhausen in samenwerking met Theater Sonnevanck.
DIEHELEDING bestaat uit Steven Ivo, Merel Pauw en Jip Vuik. Voor ieder project werkt DIEHELEDING samen met andere acteurs, makers en muzikanten, die zich op tijdelijke basis als volwaardig lid bij het collectief voegen. Daardoor bestaat het collectief uit mensen die nooit hetzelfde voelen of denken. DIEHELEDING gelooft dat die verschillendheid hun kracht is. De meerstemmigheid als stem, omdat ze geloven dat alleen dat een waarachtige representatie van de mens is. 

Deze voorstelling maakt deel uit van de Nieuwe Makers Serie. Lees er meer over en ontdek de andere voorstellingen in deze serie op Nieuwe-Makersserie