Het Debuut

Wanneer

vrijdag 20 oktober, 2023 20:30

Prijzen

Regulier €19
Mindervaliden €19
CJP (Cultureel Jongeren Paspoort) €14.5
Studenten €14.5

Het Debuut

Tijdens Het Debuut ontdek je de meest opvallende afstudeervoorstellingen van 2023. Op één avond zie je drie verschillende voorstellingen van dé theatermakers van de toekomst. Met Het Debuut geeft Via Rudolphi Producties al meer dan 10 jaar de nieuwe generatie theatermakers een podium. Als één van de eersten zie je de makers van de toekomst, pioniers waar je ongetwijfeld nog veel van gaat horen.

Tijdens afstudeerpresentaties, festivals en middels een open call in het voorjaar worden de debutanten gescout. Veel van de makers die eerder deelnamen aan Het Debuut groeien uit tot gevestigde namen, zoals: Rundfunk, George Tobal (George en Eran Producties) Performancecollectief URLAND, Caro Derkx, Tarik Moree, Tim Olivier Somer en La Isla Bonita.

Voorstellingen in Het Debuut 2023

Femi van Elshuis – Ik wil wit zijn

Waar kom ik vandaan?
Doet dat ertoe?
Voel ik mij thuis in Nederland?
Hoor ik mij thuis te voelen in Nederland?
Dromen witte mensen ook van zwart zijn?
Moeten dromen realistisch zijn?
Waarom heb ik het alleen maar over zwart en wit?
Geef ik te veel betekenis aan kleur?
Is dat mijn schuld?
Is je af en toe ergens niet thuis voelen genoeg om je ergens niet welkom te voelen?

Een ontwapenende voorstelling waarin Femi met storytelling, spoken word en een hele hoop vragen onderzoekt wat haar zwart zijn betekent. Zowel voor haarzelf als voor een buitenwereld die steeds duwt en trekt aan een zelfbeeld dat tot rust wil komen.

Femi van Elshuis (2001) studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Vanwege de door haar gevoelde noodzaak gaat haar werk vaak over thema’s als identiteit, gemeenschap en uitsluiting, die zij op een eerlijke en vaak poëtische manier aan de kijker voorspiegelt.

Concept, tekst & spel: Femi van Elshuis
Eindregie: Sabrina van Halderen
Dramaturgie: Maarten Bos
Met dank aan: Thomas Spijkerman, Okke Dillo

Jeroen van Arkel & Koen ter Braak – MODDERGAT

In Moddergat, het meest Noordelijke dorp van het land, zien we twee vrienden. Twee mensen die ook twee andere mensen hadden kunnen zijn. In een landschap dat ook een ander landschap had kunnen zijn.

Laat je meevoeren in het multiversum van Koen en Jeroen. Geen voorstelling is hetzelfde, ze spelen compromisloos dat wat het moment hen ingeeft. Een ode aan de opties. Een voorstelling over alles wat had kunnen zijn en tegelijkertijd over niets.

Weet dat je erbij had kunnen zijn. Of misschien ooit al eens bent geweest. In een ander universum.

Koen ter Braak (1998) en Jeroen van Arkel (2001) studeerden aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten, de acteursopleiding. Zij verwerken hun filosofische gesprekken in beeldende, fysieke en humoristische voorstellingen.

Concept, tekst & spel: Jeroen van Arkel en Koen ter Braak
Eindregie: Joep Hendrikx
Vormgeving: Bonnie Brandt

Jonathan Eduardo Brito – A Thousand Roses

“Wat is het dat mij tegenhoudt om echt van mijzelf te houden? Wat is liefde? En hoe kan ik terug naar het begin, naar mij, die kleine ik die ik ooit was?”

Gevangen in een arena van verlangens neemt Jonathan je mee in zijn persoonlijke zoektocht. Van zelfdestructie naar zelfliefde. A Thousand Roses is een poëtische, muzikale lofzang aan het innerlijke kind, die ondanks jou nooit zal loslaten.

Jonathan Eduardo Brito (1998) studeerde aan de Amsterdamse Toneel en Kleinkunstacademie, de acteursopleiding. In zijn werk reflecteert hij op thema’s als liefde, identiteit, het vinden van je ‘thuis’ en de viering van het ‘zijn’. Thema’s die hij in een muzikale, poëtische vorm giet.

Concept, tekst & spel: Jonathan Eduardo Brito
Eindregie: Priscilla Vaudelle
Begeleider: Thomas Spijkerman
Muziek: Jilviën Oosterwolde, Martin Verheesen
Kostuum Jille van de Pas

Recensies

Indringende en virtuoze theaterdebuten” Theaterkrant

“Van alle drie de optredens straalt een hartverwarmende, jeugdige gloed: een mix van spelplezier, charme, inventiviteit en eigenheid.” NRC (4 sterren)