fbpx
Janácek – Signum Quartett

Wanneer

zaterdag 18 maart, 2023 20:15

Janácek – Signum Quartett

Dit concert valt onder de Hoor-bij-ons-pas. Informatie over deze korting leest u hier.

Signum Quartett

Het Duitse Signum Quartett is de crème de la crème van de strijkkwartetten. Dat blijkt wel uit de opname die ze maakten van Schuberts Strijkkwartet Der Tod und das Mädchen die door het gezaghebbende strijkersblad The Strad betiteld werd als ‘een van de beste uitvoeringen van dit werk ooit.’ Naast hun ‘perfecte spel’ staan het Signum Quartett ook bekend om hun unieke en doordachte programmering. Dit concert rondom de Tsjechische componist Leoš Janáček is daar een goed voorbeeld van.

Janáček

Janáčeks twee strijkkwartetten zijn een perfect startpunt om onderwerpen als de vervulling of juist  de mislukking van wensen en dromen te onderzoeken. Blinde woede, diepe passie en introspectieve stilte zijn een integraal onderdeel van die reis.

De kwartetten worden afgewisseld met hele korte glimpjes van Janáčeks volksmuziekzettingen en fragmenten van een album dat hij Kamila Stösslová – zijn muze in zijn latere jaren aan wie hij zijn Intieme brieven opdroeg – gaf. Zo ontstaat een krachtig verhalend concert rondom Janáček. Naast de muziek van Janáček belicht het kwartet verschillende thema’s uit Janáčeks werk met strijkkwartetten van andere componisten rond die thema’s. Zo volgt Rob Fokkens tedere Glimpses over een persoonlijk verlies, op de dramatische moord op de hoofdpersoon van de Kreutzersonate. En voor Intieme Brieven waarover Janáček aan Kamila schreef dat het zijn eerste compositie was waarin de noten gloeien van al het dierbare dat ze samen hebben meegemaakt, klinkt Arcadiana, waarin Thomas Adès veel abstractere werelden schept.

Janáček Strijkkwartet nr. 1 in e ‘Kreutzersonate’, Strijkkwartet nr. 2 ‘Intieme brieven’, stukken uit ‘Album für Kamila Stösslová’, Mährische Volkspoesie in Lieder | Tolstoi Wals | Adès Arcadiana | Fokkens Glimpses of a half forgotten future