Emine Bostanci : Dareyn Q.7 – hedendaagse muziek uit de Orient

Wanneer

zaterdag 30 september, 2023 Van 20:30 - 22:30

Prijzen

€15

Emine Bostanci : Dareyn Q.7 – hedendaagse muziek uit de Orient

En wat voor een bezetting! De kern van deze groep is nog steeds Emine Bostancı, virtuoos bespeler van de Turkse kemenche (knievedel), tezamen met de befaamde klassieke celliste Maya Fridman. Verder completeren twee grootheden uit de jazz: Franz von Chossy (o.a. Arifa) op piano en Vinsent Planjer (o.a. Rembrandt Frerichs Trio) op percussie het nieuwe kwartet.

Muziek uit het Midden-Oosten is hun immers wel toevertrouwd. Dareyn haalt zijn inspiratie uit de schoonheid van de modale muziek, het dynamische karakter van het strijken en de rijke wereld van de ritmes. Dareyn volgt met name de oosterse toonladders, wat de muziek een aangename frisheid en “andersheid” geeft. Nu eens melancholisch of verstild, dan weer speels of opzwepend, Dareyn opent nieuwe werelden voor de luisteraar.

Kenmerkend voor de muziek van Dareyn is de lyrische en vaak weemoedige klank van om elkaar heen wervelende melodielijnen uit kemenche en cello die, omlijst door subtiel pianospel en precies slagwerk, Oost en West met elkaar vervlechten. Deze kwartetbezetting opent bovendien nieuwe mogelijkheden qua dynamiek. Nu eens melancholisch of verstild, dan weer speels of opzwepend, Dareyn opent nieuwe werelden voor de luisteraar.