fbpx

Reanne’s Leiden: een persoonlijke gids voor de beste plekjes in de stad

| Blogs
Reanne van Kleef is niet de eerste en zeker ook niet de laatste die tijdens haar studententijd verknocht raakte aan Leiden. Voor Liever in Leiden maakte ze lijstje van parels.

Reanne van Kleef is niet de eerste en zeker ook niet de laatste die tijdens haar studententijd verknocht raakte aan Leiden. Inmiddels is ze als journalist bij Sleutelstad en topsportcoördinator bij Stichting Topsport Leiden een bekend gezicht in de stad. 

Wat ze studeerde? “Biologie, met als afstudeerrichting wetenschapscommunicatie”, verklaart ze haar huidige werk in de journalistiek. Bij Sleutelstad stortte ze zich onder meer op een van haar passies: sport. Ze gaf handen en voeten aan de sportredactie en richtte haar eigen videoproductiebedrijf op. Haar opgebouwde netwerk in de Leidse sportwereld resulteerde begin 2022 in een aanstelling tot topsportcoördinator. “We proberen het sportklimaat te optimaliseren voor topsporters, talenten en verenigingen”, vertelt ze. “Topsport Leiden heeft daarnaast een brugfunctie richting de politiek.” 

Over Leiden zegt Reanne: “Groot genoeg om een stad te zijn, maar ook klein genoeg om een dorp te blijven. Er gebeurt heel veel en je hebt hier alle voorzieningen die je wenst, maar toch ben je binnen dertig minuten van de ene aan de andere kant van de stad. Dat spreekt mij aan. Als ik ergens anders ben geweest, voelt Leiden elke keer weer als thuiskomen.” Dat geldt ook voor haar favoriete plekken in de stad; sfeer is in veel gevallen een bepalende factor. In willekeurige volgorde: 

Blossom by Kleine Planeet 

“Twee jaar geleden ben ik overgegaan op plantaardig eten. Ik ben daar best streng in voor mezelf, anders werkt het niet. Dat betekent dat ik sindsdien ook op andere plekken kom. Ik dacht altijd dat dit een ouder-kind café was, maar je hebt hier voor ieder wat wils, mét een uitgebreide keuze uit vegangerechten. En dan niet het standaard broodje humus, maar originele recepten. Ik vind zelf de vegan BLT erg lekker. Ik ken de eigenaresse inmiddels een beetje en merk dat ze erg hun best doen om naar de klanten te luisteren. Het geeft mij in ieder geval een heel welkom gevoel.” 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Blossom by kp (@blossombykp)

Botermarkt 26

www.blossomleiden.nl 

Kapsalon Pico Bello 

“Hier kom ik al sinds ik in Leiden woon. Het is best grappig dat ze vaak de radiozender van Steutelstad hebben aanstaan. Eigenaar Mehdi weet dat ik daar werk, dus we maken altijd een gezellig praatje. Als ik een tijdje niet ben geweest zegt hij altijd: ‘Waar was je nou?’ Of ik krijg op straat ineens de groetjes van hem via iemand die zich blijkbaar ook door hem laat knippen. Mehdi kent veel mensen en weet ook wat ze doen. De kapsalon bestaat al heel lang. Mehdi vertelde laatst dat hij net ietsje langer in de Breestraat werkt dan burgemeester Lenferink. Ik ga er altijd met plezier naartoe; even gezellig naar de kapper.” 

Breestraat 7

www.picobelloleiden.nl 

Meneer Jansen 

“De stamkroeg waar ik met mijn oud-studiegenoten kom. Onze gezamenlijke app-groep draagt ook de naam van het café. Ik vind de persoonlijke sfeer altijd erg prettig – het barpersoneel kletst lekker met iedereen mee. Er is tegenwoordig ook een keuken, waar ze onder meer een lekkere vegan tosti bereiden. Meneer Jansen is gevestigd op een hotspot aan de Nieuwe Rijn, maar het is er op een of andere manier nooit té druk. Voor mijn vrienden en ik voelt het alsof het óns café is. Maar dat gevoel zullen meer groepen hebben…” 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meneer Jansen (@cafemeneerjansen)

Nieuwe Rijn 21

www.cafemeneerjansen.nl 

Bono & Vers 

“Ook een restaurant dat ik heb ontdekt sinds ik plantaardig eet. Ik zag de tip een paar keer voorbij komen in de Facebook-groepen die ik volg over veganistisch eten in Leiden. Echt een aanrader. Bono & Vers staat voor heerlijke, authentieke Italiaanse gerechten. Dus niet de geijkte pizza en spaghetti. Bij veel restaurants staat tegenwoordig wel een aantal veganistische gerechten op de kaart, maar hier heb ik ook écht wat te kiezen. En je ziet het misschien niet direct vanaf de buitenkant, maar het is er ook heel gezellig. Ik heb al een aantal keer een praatje gemaakt met medewerkers onder het genot van een limoncello.” 

Lange Mare 40

www.bonoenvers.com 

WAAR 

“Een eerlijke, duurzame winkel. Ik kom er bijvoorbeeld graag om cadeautjes te kopen. Boeken, plantjes, sieraden, Dopper flessen; je vindt er van alles en nog wat. Leuke, originele dingen. Ik koop er uiteraard ook weleens iets voor mezelf. Zo ben ik overgestapt op Shampoo Bars. Dat zijn blokken shampoo, zoals je ook blokken zeep hebt. Dat scheelt een hoop plastic. Ik had daar al eerder over gehoord, maar bij WAAR ligt het dan ook echt en kun je een persoonlijk advies krijgen. Dat werkt voor mij beter dan online shoppen. Deze vorm van shampoo was wel even wennen, maar het bevalt goed. En weet je wat Mehdi van Kapsalon Pico Bello zei? Wat ziet je haar er goed uit!” 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WAAR Leiden (@waarleiden)

Haarlemmerstraat 53a 

www.ditiswaar.nl