fbpx

Onno Blom: ‘Boekenweek is uniek’

| Blogs

Mensen die de letteren een warm hart toedragen, kunnen van 11 tot en met 19 maart ruimschoots aan hun trekken komen. Dan namelijk vindt de Boekenweek plaats. Editie 88 alweer. Volgens de Leidse journalist en schrijver Onno Blom een onmisbaar fenomeen. Hij draagt zelf een steentje bij door, samen met vriend en columnist Nico Dijkshoorn, op zondagmiddag 12 maart om 16.00 uur in Gebr. de Nobel De Talkshow te organiseren.

“Leiden heeft een traditie hoog te houden”, stelt Onno. “Een aantal van de beste schrijvers uit de Nederlandse geschiedenis liep hier over het Rapenburg, woonde en werkte hier, zette de eerste schreden op het schrijverspad. Van Piet Paaltjens tot Maarten Biesheuvel en van Klikspaan tot Ilja Leonard Pfeijffer. Ik heb veel over mijn eigen stad geschreven, onder meer in de biografie over Jan Wolkers. Maar ik probeer ook om de literatuur in Leiden tot leven te kussen. Vijf jaar lang heb ik de Leidse Olympus georganiseerd, een literair festival aan de voet van de Burcht. Veel mensen vonden het jammer toen dat stopte. De laatste jaren kreeg ik regelmatig de vraag of ik weer iets soortgelijks wilde doen. Daaruit is het idee voor De Talkshow ontstaan.”

Uitverkocht

De Talkshow is een interviewprogramma met schrijvers over actuele thema’s voor het Leidse publiek. De eerste editie over het WK voetbal met Marcel van Roosmalen en Carolina Trujillo was afgelopen december direct uitverkocht. Onno: “Ik denk dat we een goede formule hebben gevonden. We nodigen steeds twee schrijvers uit die over hun werk komen vertellen. Ik mag het presenteren en de scherpe vragen stellen, Nico kan als tafelheer af en toe uit de heup schieten. Dat levert een leuke mix op van diepgang en vermakelijke gesprekken. De jazzmuziek van het Leidse Bart Wirtz Trio laat het swingen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Onno Blom (@onnoblom)

“Op 12 maart gaan we het hebben over ‘het failliet van de ironie’. In de huidige tijd hebben we te maken met een morele golf. Een cancelcultuur. Wat mag een schrijver nog schrijven? Moeten we foute onderwerpen aan de foute schrijvers laten? Ik denk van niet. Christiaan Weijts, de laatste gastschrijver aan de Leidse universiteit, beweerde in zijn Verwey-lezing dat een goed boek gevaarlijk moet zijn. Pas dán is het literatuur. P. F. Thomése schrijft klassieke romans, zoals Swansdale, zijn laatste, maar schreef ook de J. Kessels-trilogie, even ranzig als geestig. Met Weijts en Thomése gaan we het hebben over het geheim van hun schrijverschap.”

Rood-zwart tegen blauw-wit

Naast interviews afnemen, schrijft Onno zelf natuurlijk ook. Zijn meest recente boek is ‘Genialiteit staat nooit buitenspel. Over Jan Wolkers & voetbal’. “Jan wilde zelf heel graag voetballer worden. Als jongetje kroop hij onder het hek door om ASC te kunnen zien spelen. In kortverhaal schreef hij over een wedstrijd tussen rood-zwart tegen blauw-wit, dat moet de Leidse derby tussen ASC en UVS zijn geweest. 6 november 1933. Eindtand: 2-2. Jan was toen acht jaar oud. Hij was bezeten van voetbal, zijn held was Piet Keizer. Ik begon te schrijven over Wolkers’ jeugd in Oegstgeest, maar ik vond in zijn archief zoveel schitterend materiaal, dat onder mijn handen een echt voetbalboek ontstond.”

‘Genialiteit staat nooit buitenspel’ is uiteraard te koop in de Leidse boekhandels. Onno komt er graag. “Als klant en als journalist en schrijver. In mijn jonge jaren – ik was een kleine boekenwurm – kwam ik vooral bij De Slegte om voor mijn zakgeld van een paar guldenboeken te kopen. Later heb ik nogal eens schrijvers mogen interviewen bij Kooyker en De Kler. De geur van papier… Rondsnuffelen tussen alle boeken… Ik vind dat heerlijk. De boekhandel is een ontmoetingsplaats en een inspiratiebron. Je vindt er ook wat je niet zoekt. Dáár gaat het om, want zo ontdek je nieuwe boeken en schrijvers. Online lukt je dat niet.”

Algemeen belang

Dat de 88ste Boekenweek eraan komt, juicht hij van harte toe. “De Boekenweek is uniek. Met een geschenk, met veel optredens en het Boekenbal. In de rest van de wereld bestaat dat nergens. Je ziet ook het effect op de verkoopcijfers van boeken en dat is belangrijk. We moeten eerlijk zijn: het gaat al een tijdje minder goed met de literatuurverkoop en boekhandels krijgen het steeds benauwder. Vroeger waren er zestig boekhandels in Leiden. Daar zijn er nog maar een paar van over. Ik hoop echt dat die bewaard blijven. Niet alleen voor mij als schrijver, maar in het algemeen belang.”