Het dakterras met het mooiste uitzicht van Leiden vind je bij Zirkus

| Blogs

Voor wie, net als ik, al jaren in Leiden woont is het ‘het oude V&D gebouw’. Wie iets korter in Leiden woont kent het als het voormalige Hudsons Bay. Hoe je het pand ook kent, momenteel wil je hier vooral naar toe omdat Zirkus er zit.  

Leidse ondernemer Alexander van Nimwegen trok Rob van Wijnen aan (die we kennen van onder andere Tabú en Lot & de Walvis) om van Zirkus the place to be te maken. En dat is volgens mij aardig gelukt, want Zirkus biedt echt iets nieuws in de stad. Eigenlijk is het een verzamelplek van meerdere toffe horecaconcepten onder één dak.  

In januari startte Zirkus op de bovenste verdieping van het pand met het restaurant, dat plaats biedt aan 120 gasten. Sinds 1 mei kun je er ook lunchen (Zirkus opent om 11u) én is in de Playground (de verdieping onder het restaurant) de indoor Jeu de Boules baan geopend. Nu het mooie weer aanbreekt heb je trouwens nóg een goede reden om naar Zirkus te gaan, want je hebt er op het dakterras het mooiste uitzicht van Leiden. 

Aan de kant van de Nieuwe Rijn kijk je uit over de hele stad tot de Hooglandse kerk aan toe. Terwijl je aan kant van de Maarsmansteeg uitkijkt op de Koornbrug. Afhankelijk van hoe laat je er bent kun je dus de hele dag lekker in het zonnetje genieten van een hapje en een drankje. De lunchkaart is heerlijk divers en biedt voor ieder wat wils. En ook als je wilt komen borrelen zijn er te gekke hapjes (ik ga echt heel snel de rendangkroketjes uitproberen!). 

Wil je een vette locatie voor een event, dan is Zirkus ook te huur als evenementenlocatie. Tof om dat op deze plek in de stad te doen! Zirkus is in principe een pop-up en heeft voor minimaal twee jaar een vergunning. Volop kans dus om het de komende tijd te gaan ontdekken. 

Zirkus gaf mij enorme Berlijn vibes. Het is rauw, underground, hip maar niet té en de bedrijfsleider Jasper van Zuilekom kent het klappen van de horecazweep. Hij was hiervoor jarenlang werkzaam bij o.a. Branding in Noordwijk maar werkte ook in Amsterdam bij het SoHo hotel en Fosbury & Sons. 

De ingang van Zirkus zit in de Maarsmansteeg, tegenover SLA. Het is even een klimmetje naar boven, want je gaat via trappen naar de bovenste etage voor het restaurant en het dakterras. Voor wie geen trappen kan lopen wordt aangeraden van tevoren even te bellen, dan wordt een oplossing geboden. 

Zirkus is open van woensdag tot en met zondag vanaf 11.00u