fbpx

Erkende oogspecialisten slaan de handen ineen

| Blogs

Al ruim 80 jaar is Van der Wiel Optiek een vertrouwd gezicht op de hoek van de Hooigracht en de Nieuwe Rijn. Het familiebedrijf heeft onlangs een nieuwe telg mogen verwelkomen: contactlensspecialist Dick D. van Rij heeft zijn winkel aan de Hogewoerd gesloten en zijn intrek genomen bij Van der Wiel. 

Samen staan we sterk. Dat is de filosofie achter het samengaan van de twee opticiens. “Na dertig jaar ondernemerschap wil ik ook wat vaker kunnen genieten”, verklaart Dick de verhuizing van zijn praktijk. “Mijn klanten kunnen er op deze manier alvast aan wennen dat er een moment gaat komen waarop ik er helemaal mee stop. Bij Van der Wiel zijn ze in goede handen. Door de samenwerking met LensOnline zijn ze bovendien weer verzekerd van korte levertijden. De laatste jaren kon ik die als kleine ondernemer niet altijd meer garanderen.” 

Vogelspotters 

Praktisch gezien verandert er weinig voor de klanten van Van Rij; de twee opticiens waren altijd al enkele honderden meters van elkaar verwijderd. Bovendien is Van der Wiel naast brillen ook gespecialiseerd in contactlenzen. Wie voor de winkel staat, zal ook direct opmerken dat er een rijk assortiment sterren- en verrekijkers aanwezig is. “Dat is van oudsher zo gegroeid”, weet Marco Rodenburg. “Ook die producten hebben met optiek te maken. De verkoop van verrekijkers heeft tijdens de coronaperiode een hoge vlucht genomen. Er zijn veel vogelspotters bijgekomen.” 

Hoewel Van der Wiel vanwege de sterre- en verrekijkers bekendheid geniet in de hele regio, komen de meeste klanten voor brillen en contactlenzen. Waarom zou je die producten tegenwoordig niet online of bij een drogisterijketen kopen, maar bij een specialist? Marco: “Wij gaan heel zorgvuldig te werk, want met je ogen moet nog heel lang kunnen doen. Tijdens de oogmeting maken we eerst een biometrische scan met de DNEye scanner, zodat we elk laagje en onderdeel van het oog in kaart brengen. Vervolgens kunnen we met de AVA een nauwkeurige oogmeting tot op een 0.01 dioptrie meten – voorheen was dat 0.25 dioptrie – waardoor we écht maatwerk kunnen maken en de glazen veel meer contrast en scherpte geven. Bij contactlenzen is ook pasvorm enorm belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Vergelijk het met net iets te kleine schoenen; je kunt er prima op lopen, maar het is niet heel goed voor je voeten.” 

Regelmatig op controle 

Naast de juiste aanmeting is het voor zowel drager van brillen als contactlenzen aan te raden om regelmatig op controle te komen. “We lopen alles na, want er kunnen afwijkingen ontstaan die je pas doorhebt als het te laat is”, zegt Marco. “Eigenlijk zou een oogcontrole net zo vanzelfsprekend moeten zijn als een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts. Met name voor het dragen van contactlenzen is dat aan te raden. Brildragers zouden om de twee, tweeënhalf jaar een meting moeten laten uitvoeren, want je oogsterkte kan behoorlijk variëren.” 

Specialistische kennis is bij Van der Wiel ruimschoots aanwezig. Het familiebedrijf bestaat al sinds 1937 – vanaf 1942 gevestigd aan Nieuwe Rijn 62 – en de meeste medewerkers werken er al jaren. “Veel trouwe klanten ken ik al vanaf hun kindertijd en nemen inmiddels hun eigen kinderen mee”, vertelt Marco, die zelf al 27 jaar werkzaam is bij Van der Wiel. “Dat we over een vast team beschikken, is denk ik een meerwaarde. Wij kennen onze klanten en kunnen ze daardoor goed helpen. Dat is iets dat je online of bij een keten vaak of helemaal niet treft.” 

Dubbele brug 

Zijn er op het gebied van brillen nog nieuwe trends te ontdekken? “Het wordt momenteel weer ronder en groter. Ook de dubbele brug is terug van weggeweest”, zegt Marco. De keuze is overigens reuze, met monturen die in prijs variëren van 70 tot 500-600 euro. “Zelf vind ik Bloomdale en Etnia Barcelona mooie merken. Van die laatste hebben we recent een etalagewedstrijd gewonnen, dat is ontzettend leuk.” Ook liefhebbers van zonnebrillen (met en zonder sterkte) kunnen hun hart ophalen bij Van der Wiel met bekende merken als Ray-Ban en de flexibele en onbreekbare modellen van Gloryfy.