fbpx

De Tafelridder: méér dan Ganzenbord en Monopoly

| Blogs

Deze blog begint voor de verandering niet in Leiden, maar in Utrecht. Daar hebben we tijdens het Spellenspektakel in de Jaarbeurs kennisgemaakt met het kaartspel Digimon. Kunnen we dat ook in Leiden kopen? En met wie zouden we dat kunnen spelen? De antwoorden vinden we bij De Tafelridder, Oude Herengracht 11a.

De spellenwinkel nabij De Haven bestaat al elf jaar. Eigenaar Rober besloot destijds de sprong in het diepe te wagen nadat hij eerst online een handel had opgezet. “Ik was enorm enthousiast over een spel dat in Nederland bijna niet te krijgen was. Na contact met leveranciers besloot ik naast mijn fulltimebaan mijn eigen webwinkel te openen. Op een gegeven moment was dat niet meer te combineren en heb ik ervoor gekozen om volledig verder te gaan met de spellenshop, maar dan in een fysieke winkel. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

 

Volwassen doelgroep

Bij De Tafelridder vind je een ruim aanbod van diverse spelsoorten. “We onderscheiden vier categorieën”, vertelt bedrijfsleider Onno. “De bordpellen voor een breed publiek, rollenspellen zoals bijvoorbeeld Dungeons & Dragons, wargames zoals Warhammer, en collectable cardgames zoals Pokémon en Magic. We bedienen hiermee een volwassen doelgroep, een aantal games is ook Engelstalig. Waar bij spellen als Ganzenbord, Mens Erger Je Niet en Monopoly de factor geluk een grote rol speelt, richten wij ons meer op strategische spellen”, vervolgt Onno. “We ontmoeten regelmatig mensen in onze winkel die aangeven dat ze bordspellen niet leuk vinden. Dan blijkt bijvoorbeeld dat ze slechte ervaringen hebben met Monopoly. Dan vertellen wij dat er ook spellen zijn waar je zelf meer invloed hebt op winst en verlies. Dan blijkt later dat ze bordspellen wel degelijk leuk vinden.”

Wereldkampioen

Het mooie is: je kunt in de winkel spelen met andere bezoekers. Er zijn diverse speltafels waar je op ieder moment van de dag kunt aanschuiven. Daarnaast organiseert De Tafelridder wekelijkse en maandelijkse events. Op woensdagen wordt er ’s middags bijvoorbeeld de Pokémon cardgame gespeeld voor jongeren tot zestien jaar en ’s avonds voor oudere spelers (een Team van De Tafelridder werd in 2021 zelfs wereldkampioen). Onno: “Wie dat wil, voegen we toe aan een groepsapp van onder meer Pokémon, Magic, Digimon en Warhammer. Dan kunnen spelers ook zelf afspreken wanneer ze willen komen spelen.” Ook op woensdagavond vanaf 19.30 uur: diverse bordspellen. Leuk voor als je jouw favoriete spel thuis niet vaak kunt spelen.

Adviseren

Bij De Tafelridder vind je voor ieder wat wils, zoals dat zo mooi heet. “We hebben veel kennis van de spellen die we verkopen”, zegt Rober, “en daardoor kunnen we onze klanten goed adviseren. De één speelt een spelletje voor de lol en een ander houdt van zwaar strategische spellen. We hebben games waarin spelers met elkaar moeten samenwerken en games waarin je juist tegen elkaar speelt.” Populaire spellen van dit moment: Ticket to Ride (leuk voor het hele gezin), Everdell, Cascadia, Dune: Imperium en Root. Speel je Warhammer? Dan moet je zeker bij De Tafelridder zijn, want op alles van het label Games Workshop krijg je 20% korting.

Deze winkel bevalt ons wel. Bij De Tafelridder kun je jouw favoriete spellen spelen met mensen die dezelfde passie delen én je horizon verbreden door nieuwe spellen uit te proberen. Wij weten na dit bezoek dat we regelmatig de vrijdagavond zullen vrijhouden in onze agenda. Dan wordt namelijk wekelijks de Digimon Card Game gespeeld.