‘De Boekenweek is echt uniek’

| Blogs

De komende Boekenweek, van 16 tot en met 24 maart, biedt liefhebbers van literatuur een uitgelezen kans om hun passie te vieren. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat al aan zijn 89e editie toe is. Voor de Leidse journalist en schrijver Onno Blom is de Boekenweek een onmisbaar evenement dat een belangrijke rol speelt in het culturele leven.

“Onze stad Leiden heeft een rijke literaire traditie”, zegt Onno. “Veel vooraanstaande Nederlandse schrijvers hebben hier geleefd en gewerkt, waaronder bekende namen als Piet Paaltjens, Maarten Biesheuvel en Ilja Leonard Pfeijffer. Als schrijver probeer ik deze literaire geschiedenis tot leven te brengen, onder andere in mijn biografie over Jan Wolkers.”

De Boekenweek staat ook symbool voor de rol van lokale boekhandels in het verspreiden en bevorderen van literatuur. Onno benadrukt het belang van deze boekwinkels. “Als klant en als schrijver kom ik er graag”, zegt hij. “De boekhandel is meer dan een winkel; het is een ontmoetingsplaats en een bron van inspiratie. Het rondsnuffelen tussen de boeken leidt vaak tot het ontdekken van nieuwe pareltjes, iets wat online niet kan worden gereproduceerd.”

Onno’s recente boek, ‘Genialiteit staat nooit buitenspel. Over Jan Wolkers & voetbal’, is ook verkrijgbaar bij lokale boekhandels in Leiden. Hij heeft een sterke band met deze boekhandels.

De Boekenweek verwelkomt hij met open armen. “Het is een uniek evenement met een geschenk, optredens en het beroemde Boekenbal. Dit zie je nergens anders ter wereld. Het heeft ook een positief effect op de boekverkoop, wat van groot belang is in een tijd waarin boekhandels het steeds moeilijker krijgen. In Leiden waren er ooit zestig boekhandels, maar nu zijn er nog maar een paar over. Het behoud van deze boekhandels is niet alleen belangrijk voor schrijvers zoals ik, maar voor de samenleving als geheel.”