fbpx

Cocktailworkshop Bar Olaf

| Blogs

Als je houdt van cocktails, dan kun je in Leiden jammer genoeg maar op een paar plekken terecht om die te drinken. Meestal zijn het de wat meer standaard (of klassieke zo je wilt) cocktails die iedereen kent en lust. Een mooi begin, want wat mij betreft breidt dat aanbod zich komend jaar goed uit. Wil je echter cocktails leren maken middels een cocktailworkshop dan kon dat tot voor kort eigenlijk nergens nog.

Maar dat is met de komst van Bar Olaf verleden tijd. Deze cocktailbar, die eigenlijk een cocktailkroeg is, opende dit jaar haar deuren aan de Hooigracht en gaat in een rap tempo je nieuwe favo hangout worden. Niet alleen als je houdt van bijzondere en bijzonder lekkere cocktails. Maar ook als je wilt leren hoe je die cocktails maakt. Want Bar Olaf geeft verschillende workshops cocktails maken.

Ik volgde afgelopen week – samen met een paar vriendinnen – een cocktailworkshop bij Olaf, de naamgever van de bar. Nu ben ik best wel thuis in de wereld van cocktails, maar zelf achter de bar staan om die cocktails te maken is toch echt een ander verhaal.

Als je alleen al kijkt naar het simpelweg ‘stirren’ van een Old Fashioned cocktail, dan snap je dat je niet in 20 seconde (zolang stir je dus!) de nieuwste Tom Cruise in Cocktail wordt. Want roeren in een cocktail is niet alsof je roert in soep, daar zit een hele theorie achter. Maar leuk is het wel om dat te leren, omdat je die technieken daarna prima thuis kunt toepassen een feestje of misschien komende Oud & Nieuw wel.

Ook leerden we tijdens onze workshop hoe je een tiki cocktail moet maken én shaken. Tiki is een fancy benaming van een tropische cocktail gebaseerd op rum. En dat shaken vereist nog wel enige oefening. Toch hoef je, als je thuis aan de slag wilt met wat je hebt geleerd, niet meteen te beschikken over de meest fancy bar tools. Zo leerde ik van een bevriende barman dat een Dopper ook een prima shaker is, als je niks anders in huis hebt.

Eerst weten van welke cocktails je eigenlijk houdt, voor je ze thuis gaat maken of een workshop gaat volgen bij Bar Olaf, loop er eens binnen. De cocktailkaart is echt geweldig. Van 0% mocktails tot de prachtigste bekende en minder bekende cocktails. Uiteraard ontbreken klassiekers zoals de Porn Star Martini of de Espresso Martini ook niet. Maar laat je zeker ook eens verrassen door iets anders.

Meer informatie over de cocktailworkshops vind je via de site van Bar Olaf of informeer bij de bar! Bar Olaf vind je aan de Hooigracht 49. Geopend van dinsdag t/m zondag tot laat.