Café Visscher wordt de huiskamer van Leiden

| Blogs

Als het aan chef Arie Visscher en zijn team ligt wordt Café Visscher, dat woensdag 6 september de deuren aan de Stationsweg opent, de nieuwe huiskamer van Leiden. Ik spreek Visscher eind augustus, een paar weken voor de officiële opening. De zaak wordt nog volop verbouwd, maar de ambities zijn al klip en klaar. 

“Ik wil een restaurant zijn dat, op ieder moment van de dag, de hele week en op ieder tijdstip, een plek is waar je binnenloopt en je thuis voelt. Voor een drankje met een hapje op het terras. Of snel een lekkere biefstuk aan de bar voor je gaat stappen. Maar waar je ook terecht kunt voor een avond tafelen met je geliefde of vrienden.” 

Hoewel Visscher zijn sporen ruimschoots verdiend heeft in de wereld van de gastronomie – hij werkte onder meer bij De Librije in Zwolle en bij Joelia by Mario Ridder in Rotterdam – wil hij met nadruk geen sterrenrestaurant in Leiden creeëren. “Op hoog niveau koken, ja. Maar toegankelijkheid is het sleutelwoord.” 

Dat zie ik meteen terug in het menu waar mee gestart wordt, dat doet denken aan een Parijse bistro; steak frites, een lekker visje, zeker ook vegetarische opties maar ook een top barmenu, dat de hele dag door besteld kunnen worden. Wil je all out gaan, vraag dan zeker ook wat er buiten de kaart om geserveerd kan worden. Want Visscher houdt van improviseren met wat zijn leveranciers in het seizoen extra kunnen doen. “Maar ik ga niks inkopen alleen om indruk te maken en dat ik het dan aan het eind van de week moet weggooien. Maar als jij je steak tartaar met een schep kaviaar wil, dan kan dat.” 

Ook op de wijnkaart vind je die zelfde toegankelijkheid terug. Er zijn volop wijnen per glas (vanaf € 5,50 euro per glas) en een fles wijn is er al vanaf € 28,- tot zo duur als je het zelf wil maken. Of zoals Visscher zegt; “Ik wil een wijnkaart met wijnen die mensen herkennen. Tuurlijk hebben we ook duurdere pareltjes er tussen, maar die drink je niet iedere week. Toegankelijk en gastvrij, dat is waar het bij ons om draait.” 

Café Visscher zit in het voormalige pand van Van Buuren, maar is grondig verbouwd met de bar als eye catcher van de zaak. De sfeer is Art Deco, jaren dertig maar nergens wordt het nuffig of ouderwets. De grote glazen pui laat volop licht binnen en voor in de zaak hangen een aantal prachtige kroonluchters voor nog meer sfeer. 

Persoonlijk denk ik dat dit zo’n restaurant wordt dat nog echt in Leiden ontbrak. Het is geen gimmick. Geen bedacht concept. Er staat een chef in de zaak met verstand van zaken, maar die ook heerlijk nuchter is. Héél benieuwd wat we straks gaan proeven als de deuren open zijn. Ik heb in ieder geval al gereserveerd!  

Begin september zijn de eerste proefdiners (achter gesloten deuren), zodat daarna nog verder de puntjes op de i gezet kunnen worden. Vanaf 6 september kan het publiek bij Café Visscher genieten van een diner. Vanaf 11 september is het restaurant van 11.00 tot 23.00 uur geopend voor lunch en diner. In het weekend sluit het restaurant om 01.00 uur (de keuken sluit om 22.00 uur).  Reserveren kan via de volgende pagina.