fbpx

3x ambachtelijke slagers in Leiden

| Blogs, Lijstjes

De afgelopen jaren zijn we thuis steeds minder vlees gaan eten, maar is de kwaliteit ervan aanzienlijk omhoog gegaan. Ik heb door tijd heen dan ook een innige band op gebouwd met mijn slagers. En ja, dat is bewust meervoud. Want hoe te gek is het dat in het centrum van Leiden alleen al drie ambachtelijke slagers te vinden zijn.

Het voelt bijna als vreemd gaan als je de ene week bij de ene slager je inkopen doet en de week erna bij de ander. Toch zijn ze alle drie geweldig en wil ik ze vandaag even in het zonnetje zetten.

Biovlees Leiden

De vreemde eend in de bijt mag het spits afbijten. Want Biovlees Leiden is van deze drie slagers de enige die geen vaste winkel heeft. Dat is goed nieuws trouwens voor Leiden en omgeving, want dat betekent dat je je biologische vlees (en ook kip) bij Richard, Semra en hun team op meerdere plekken kunt kopen.

Op woensdag en zaterdag staan ze met hun wagen op de markt in Leiden en dat is dan ook het moment dat ik er mijn filet americain of ander biologisch vlees koop. De andere dagen vind je ze onder meer in Leiderdorp en Wassenaar. Oh en alle klanten, groot én klein, krijgen een stukje worst na afrekenen.

Van der Vooren

Een van de oudste slagers van Leiden vind je in de Doezastraat, Van der Vooren is een echt familiebedrijf dat al sinds 1837 bestaat. Welk type vlees je ook wil, ze hebben het. En is het niet op voorraad, dan regelen ze dat je het krijgt. Als ik écht lekkere spareribs voor de barbecue wil, waar ook daadwerkelijk vlees aan zit, is dit mijn adres.

Naast dat er nog ongelofelijk veel meer lekkere vleeswaren, vlees en vleesgerelateerde producten zijn. De vitrine met kant & klaar, dat in huis gemaakt wordt, ziet er ook altijd even lekker uit.

Van der Zon

Ook slagerij Van der Zon bestaat al een tijdje en zit sinds 1945 in de Haarlemmerstraat. Met Daan van der Zon, die inmiddels niet meer in de slagerij werkt, bedacht ik voor mijn boek Borreltijd een thuismaakrecept voor borrelworst. En als je de lekkerste rookworst van Leiden wilt, dan is dit hét adres waar je moet zijn!

Het vlees wordt nog steeds met de originele weegschalen gewogen. De lammeren, koeien en kalveren liepen tot het einde van de vorige eeuw in het eigen weiland in Zoeterwoude, de varkens kwamen bij de buren, de neven van Van der Zon, vandaan. Nu groeien de dieren voor de slagerij bij kleinschalige boeren in de regio op. Ik vind dat persoonlijk altijd een prettig idee, als een slager weet waar zijn vlees vandaan komt. Oh en ook hier loop je de deur niet uit zonder een plakje worst. Ik hou ervan!