fbpx

3x bijzondere bakkers in Leiden

| Blogs

Wat hebben een Friese bakker, een Franse bakker en een stadsbakker met elkaar gemeen? Ze hebben alle drie een fantástisch assortiment aan ambachtelijk brood. En laat ik daar nou een enorme liefhebber van zijn. Want er kan echt niks op tegen de geur en smaak van versgebakken brood. Ieder van deze bakkers heeft iets unieks en daarmee volop reden om er binnenkort eens langs te gaan.

Us Bertus – de Friese bakker

De oudste bakker uit dit rijtje is Us Bertus. Al in 1933 gestart, destijds door een Fries. Dat verklaart meteen waarom het de Friese bakker van Leiden is. Nog steeds zijn er volop echt Friese producten in het assortiment te vinden, zoals het lekkerste suikerbrood, Friese dûmkes en oranjekoek.

Maar er wordt ook nog echt ambachtelijk brood verkocht. Brood zonder toevoegingen, maar gewoon zoals brood bedoeld is. Mijn favoriet is het volkoren bruin met sesam, maar heel eerlijk gezegd lust ik eigenlijk alles wat er op de plank ligt. Niet met lege maag binnenlopen dus… Doe je dat toch en wil je een broodje mee voor onderweg, dan kan dat ook.

Us Bertus vind je op de Doezastraat en aan de Groenhazengracht.

Mamie Gourmande – de Franse bakker

Wat een aanwinst was het, toen jaren geleden Franse bakker Mamie Gourmande haar deuren opende in Leiden. Inmiddels is de bakker niet meer weg te denken uit de stad en is de locatie op de Hogewoerd erbij geopend en is er ook een traiteurwinkel. Nog steeds staan mensen in de rij voor de heerlijke Franse broden, stokbroden én croissants.

Al sinds jaar en dag koop ik er het liefst de Pain au Cereal en natuurlijk ook baguettes. Maar Mamie Gourmande heeft ook mijn geliefde Canalés en hun tartelettes zijn ook werkelijk verrukkelijk. Ook hier geldt, kom je met een lege maag en wil je een belegd broodje dan zijn die er in verschillende soorten. Delicieux!

Mamie Gourmande vind je aan het Gangetje en op de Hogewoerd.

Stadsbakkerij Water & Bloem – de stadsbakker

Nog maar open sinds oktober 2022, maar Stadsbakkerij Water & Bloem heeft in rap tempo de harten van de Leidenaars veroverd. In de Pieterskerk-Choorsteeg wordt niet alleen brood verkocht, maar ook ter plaatse gemaakt én gebakken. Je kunt dus meekijken hoe jouw brood vers uit de oven komt. Een echte stadsbakker dus!

De focus ligt op desembrood, dat ook hier zonder toevoegingen worden gemaakt. Water & Bloem is dus niet alleen de naam van de bakker, maar ook de basis van het brood. De broden worden in een klein maar ook groot formaat verkocht. Hoe dik je ze gesneden wilt hebben bepaal je zelf. Maar ze bakken nog meer lekkers, probeer ook zeker de kaneelbuns. Zó lekker! Binnenkort wordt er gestart met de verkoop van belegde sandwiches. Ik kan niet wachten!

Water & Bloem vind je in de Pieterskerk-Choorsteeg 26.