fbpx

Floor’s: voor iedereen met (en zonder) coeliakie

| Blog

De Doezastraat heeft een primeur. Hier is sinds 1 december de eerste glutenvrije horecagelegenheid van Leiden geopend: Floor’s coffee & brunch bar. De passie druipt er vanaf. Eigenaar Irene Cazemier weet namelijk als geen ander welke impact coeliakie – oftewel: een auto-immuunziekte waardoor je geen gluten verdraagt – kan hebben op een mens.

In het horecagedeelte van het Sijthoff-pand aan Doezastraat nummer 1B laat Irene een berichtje lezen van een reservering. Zelfs nog vóórdat deze gast bij Floor’s is aangeschoven, is er al sprake van enorm veel enthousiasme. “Deze mensen verdienen het”, zegt Irene dan ook. “Voor iemand met coeliakie is uit eten gaan vaak een onzekere onderneming. Ze kunnen al ziek worden bij de kleinste aanraking met gluten. Hier houden we daar voor honderd procent rekening mee. Alles is glutenvrij, dus er is geen risico. Onze gasten met coeliakie kunnen álles van de kaart bestellen.”

Irene weet waar ze over praat, ze heeft zelf een dochter met coeliakie. “Floor was vanaf haar derde jaar ziek. Ze had weinig energie, had veel buikpijn en groeide niet. Op haar zesde werd eindelijk de juiste diagnose gesteld: coeliakie. Daar hadden we nog nooit van gehoord. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij antistoffen worden aangemaakt die het eigen weefsel in de dunne darm beschadigen. Dit veroorzaakt onstekingen en voorkomt de opname van voedingstoffen. Nu gaat het goed met haar, maar wel zolang we er als gezin alles aan doen om de gluten bij haar weg te houden.”

Verademing

Buiten de deur eten was altijd een lastig karwei. Irene: “Goed uitvragen of ze het wel écht serieus nemen in een restaurant. En dan nog is de keuze zeer beperkt voor Floor.” Een bezoek aan een glutenvrij restaurant in Parijs was een verademing. “We konden eindelijk eens ontspannen uit eten en zelfs zonder problemen iets van elkaar proeven.” Het zaadje voor een eigen restaurant was sindsdien geplant.

Irene dacht een concept uit. De naam zorgde voor weinig hoofdbrekens, de menukaart des te meer. “Het móét lekker zijn, ook voor mensen zonder coeliakie. Glutenvrije producten hebben geen best imago. Neem glutenvrij brood in de supermarkt, dat smaakt echt minder lekker.” Wat volgde was een speurtocht naar de beste leveranciers. Irene: “Dat was eigenlijk ontzettend leuk, want vrijwel iedere leverancier heeft persoonlijk met coeliakie te maken. We konden onderling verhalen uitwisselen.”

Met diezelfde drijfveer meldde ook kok Didrik zich aan; zijn zus heeft coeliakie. “Een schot in de roos”, zegt Irene. “Hij heeft met enorm veel zorg eindeloos gerechten uitgeprobeerd. Ik ben ontzettend blij met het resultaat. De gerechten zijn niet alleen heerlijk, het is ook nog eens een feestje om ze te mogen uitserveren.”

Proeverij

Waar je misschien zou verwachten dat glutenvrij allerlei beperkingen met zich meebrengt, is de menukaart van Floor’s coffee & brunch bar juist zeer uitgebreid. Belegde broodjes en croissants, soep, salade, homemade pancakes, Egg Benedict, Griekse yoghurt en diverse heerlijkheden voor bij de koffie of borrel. Voor wie niet kan kiezen is er een proeverij. Uiteraard zijn ook alle dranken glutenvrij, dus een biertje bestellen is geen probleem.

“Iedereen is welkom, en oh ja, by the way, het is glutenvrij”, vat Irene het concept samen. “Floor’s past helemaal bij mijn eigen gezin: we houden van lekker eten, gezelligheid en mensen bij elkaar brengen. Het was ergens wel een sprong in het diepe, maar ik wil dit gewoon héél graag flikken.”

Foto’s: Studio Kordaat