Alles in huis voor hutspot (inclusief recept)

| Blogs

Het feest der feesten is weer in aantocht en wat kun je anders eten met Leidens Ontzet dan heerlijke hutspot? Vanzelfsprekend kun je jouw jaarlijkse portie hutspot buiten de deur halen in een van de vele leuke restaurantjes of eetcafés die de Leidse binnenstad rijk is, maar zelf maken is natuurlijk ook een optie! Hier heb je echter wel de juiste en beste ingrediënten, potten en pannen voor nodig.

Groente & aardappelen

De basis van de hutspot! De beste wortelen, uien en aardappelen haal je bijvoorbeeld bij Richard van den Bos, Meneer Peters of Mabroek. Wees vooral niet te laat, want voordat je het weet is de rest van de stad jou voor geweest.

Klapstuk (of toch maar vegetarisch?)

Wat is hutspot zonder klapstuk? Ga langs bij Slagerij van der Vooren, Van der Zon of Filippo Scharrelslagerij voor de lekkerste klapstuk. Of probeer de vegetarische rookworst van bijvoorbeeld de HEMA.

Keukengerei

Potten, pannen of een nieuwe stamppotstamper nodig? Ook dan zit je in onze binnenstad goed. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Van Maanen aan Tafel, Oudshoorn of de Blokker.

Vegetarisch hutspot recept

Even een geschiedenislesje. Weet je waar die traditie vandaan komt? Tijdens het einde van het Spaanse beleg van onze stad, op 3 oktober 1574, werden uitgehongerde Leidenaren bevrijd door de Watergeuzen. Volgens de overlevering vertrok Cornelis Joppensz naar de Lammenschans, de plek waar de Spanjaarden hadden gebivakkeerd. In het lege kamp vond het jongetje een pot met wortelen, uien, vlees en pastinaak: hutspot dus! Elk jaar eten Leidenaren dit gerecht om de bevrijding van de stad te herdenken.

Wil jij het ook maken? Hierbij ons recept voor twee personen voor een vegetarische variant.

Ingrediënten:
– 300 gram (kruimige) aardappelen
– 300 gram wortel (winterpeen)
– 200 gram ui
– 100 ml amandel/havermelk
– 8 groenteballetjes

Kook de aardappelen tot ze gaar zijn samen met de wortels en uien. Als het zacht genoeg is, giet je het water af. Pak je stamper en voeg telkens wat van de plantaardige melk erbij totdat het lekker smeuïg is. Voor de liefhebber kan er een klontje boter bij. Voeg ook wat peper en zout toe. Bak ondertussen de groenteballetjes in een pan. Als deze goed gebakken zijn, serveer je ze met de hutspot. Eet smakelijk!