fbpx

IJswandelroute door Leiden

juni 6, 2022

Als je door de binnenstad van Leiden wandelt kun je op heel veel plekken héle lekkere ijsjes eten. En met de zomer in aantocht is het misschien goed om je route alvast uit te stippelen. Want van klassiek tot spannend roomijs, het is allemaal op loopafstand van elkaar te vinden.

Kies jij iedere keer een andere smaak of hou je vast aan het ijs dat je het állerlekkerste vindt? Waar je voorkeur ook naar uit gaat, door het hele centrum van Leiden is er volop keuze. Zullen we er eens langs een aantal gaan wandelen…

Dan beginnen we aan het Kort Galgenwater. Bij Soetenso, waar naast klassieke smaken zoals malaga ook spannende smaken als komkommer en ruby chocolade roomijs worden gemaakt. De malaga is denk ik een van de lekkerste die ik heb geproefd. Want ja, ik neem mijn research héél serieus. Dat snap je 😉


Wandelen we verder de binnenstad nu in, want op de hoek van van de Nieuwe Rijn op de Hooghstraat vind je Danice. Geen onbekende in de regio. Met altijd minstens 24 smaken in de vitrine, waaronder bastogne of bounty. Maar ook yoghurt, vanille en aardbei.


We lopen verder langs de Nieuwe Rijn naar Maxim’s. Huisgemaakt Italiaans ijs, maar er is binnen ook plek om een kopje Italiaanse koffie te drinken. In de vitrine 30 verschillende smaken roomijs, waaronder – naast de klassiekers – bijvoorbeeld ook limoncello ijs. Eet het ter plekke op of ga lekker zitten langs de gracht. Wel oppassen dat de meeuwen niet met je ijsje aan de haal gaan!


Of misschien wandel je wel een paar deuren verder, naar new kid on the block Pavarotti. Alhoewel, niet heel nieuw meer want al open sinds vorig jaar. Prachtig, zeer instagrammable, interieur en naast heel veel soorten ijs ook de plek waar je terecht kunt voor een freakshake. De basis daarvan is een milkshake en daarboven op zit alles waar bij mij het glazuur van van mijn tanden springt…


Ik wandel dus nog even door, terug richting het gemeentehuis. Want in deze ijswandelroute mag Roberto’s toch zeker niet ontbreken. De van oorsprong Braziliaanse Roberto’s verkoopt in de winter stamppotjes in zijn winkel, maar vanaf april wordt de vitrine gevuld met ijs. En heb je mazzel, dan krijg je alvast een voorproefje van een smaak ijs die je niet uitkoos. Dan weet je wat je de volgende keer kunt bestellen.


Zoals ik al zei, er is echt keuze genoeg want dit zijn nog niet eens alle ijszaken die je in hartje Leiden vindt. Dus wandel vooral nog even lekker door, zodat je genoeg trek hebt als je zin krijgt in een ijsje deze zomer.

 

Maak blij met de verrassing van dichtbij

Leuk, leerzaam en lekker. Geef de Trakteerkaart cadeau of trakteer jezelf op Leiden!

Trakteerkaart