Informizely customer feedback surveys

Forever vintage

november 9, 2021

Ik denk dat ik een jaar of veertien was, toen ik m’n eerste vintage item kocht. (Niet dat die term toen al bestond; we spraken destijds gewoon van ‘tweedehands’). Een soldatenjasje vol badges en insignes – ongetwijfeld allemaal fake – dat ik kocht bij de dump in mijn dorp. Een soort Labrujère, zogezegd, waar je allerlei legerspullen vond.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Modejacht Vintage (@modejachtleiden)

Je kunt dus wel stellen dat ik er vroeg bij was, qua ‘vintage’. Toch gingen er daarna decennia voorbij waarin ik totaal niet om tweedehandsjes maalde. Tot ik een jaar of vijftien geleden een prachtige lange leopardjas vond, te koop aangeboden door een oudere dame. Vlak daarna stuitte ik op een bontmantel die ik overnam van een boetiekhoudster in Haarlem. Het ding was huge en beeldig, dus ik moest en zou het hebben. Het beest is toch al dood, dacht ik destijds, dus waarom zou ik zijn vacht niet dragen. Anders is het helemaal voor niets gestorven. Ik heb die jas uiteindelijk maar een paar keer aangehad; vlak na aankoop ben ik definitief op fun fur overgestapt. Inmiddels rock ik uit volle overtuiging pre-owned of pre-loved kleding, zoals vintage tegenwoordig ook wordt genoemd. (En er zijn nog veel meer hippe of grappige benamingen in zwang: Hartendief in de Breestraat spreekt bijvoorbeeld van ‘kleding met ervaring’ ?)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ?????????? (@hartendief_vintage)

Ik zweer overigens bij vintage jassen, in leer en luxe wolsoorten zoals alpaca, merino, kameel of kasjmier. Heerlijk om te dragen, net als de truien, vesten en spencers, die we deze winter weer volop in het modebeeld zien. Klassiek van snit en juist daardoor tijdloos, zodat je er heel makkelijk je eigen draai aan kunt geven. Momenteel ben ik op shoprantsoen (gelukkig is er ook nog zoiets als de kledingbibliotheek), maar ik hoop nog wel een zachtroze wintertruitje te vinden. Liefst met een V-hals, uiteraard vintage en uitgevoerd in wol. Duurder wellicht dan een nieuw (synthetisch) exemplaar, maar wel een trui voor het leven (of nou ja: bijna dan), high quality en: lekker warm. Da’s ook fijn voor je gasrekening, want dan kan de cv een paar graadjes lager.

Ben je op zoek naar vintage-kleding? Je vindt het hier!

 

Maak blij met de verrassing van dichtbij

Leuk, leerzaam en lekker. Geef de Trakteerkaart cadeau of trakteer jezelf op Leiden!

Trakteerkaart