fbpx

Fashion Army

december 7, 2021

Ik heb hoegenaamd niets met legers en vechten en zo, maar ik houd wel van camouflage. Dat spel van vormen en kleuren intrigeert me gewoon. Daarmee ben ik uiteraard niet de enige, want de alom bekende print is op weg een modeklassieker te worden. Steeds meer ontwerpers laten zich erdoor inspireren. Zo ook het designlabel Vetements dat voor winter 2022 met een droom van een camouflagejas komt. Oversized, enkellang en duffeldik (I like). Een Puffercoat, in fashion lingo, maar zo’n ‘padded’ exemplaar wordt ook wel dekbed- of slaapzakjas genoemd. Het prijskaartje van De Jas? Dat is dan weer minder: 1.500 eurootjes, schat ik in.

Gelukkig is in tweedehands- en legerwinkels genoeg army wear te vinden, waar je door slim stylen heel makkelijk je eigen draai aan geeft. Zo ben ik nog altijd heel content met de aankoop die ik een aantal jaren geleden deed: een vintage overall (eigenlijk coverall, bedoeld om je kleding te beschermen), met knoopsluiting en elastiek aan mouwen en pijpen, in rood-bruin/olijf/groen vlekpatroon. Niet zomaar een legerprint, zoals de verkoper-tevens-winkeleigenaar wist te vertellen, maar een heuse San Marco Kemmo. (Hij sprak ‘camo’ uit op z’n Engels, om de importantie van zijn woorden aan te geven. Enfin, ik dwaal af.)

Lang verhaal kort: ’s mans enthousiasme werkte zo aanstekelijk dat ik me ging verdiepen in de wereld van vintage army prints. Ik weet nu dus dat San Marco de naam is van een Italiaans legeronderdeel; dat camouflage in veel meer patronen en kleurcombi’s komt dan het bruin/groen dat we doorgaans zien en dat de veelheid aan prints kan worden teruggebracht tot een aantal oerpatronen – allemaal met een eigen naam, variërend van de Vietnamese Tiger Stripe (in zwart, bruin en groen), de Duitse Flecktarn, een soort leopard look daterend uit de 70s tot de Chocolate Chip uit de VS, vernoemd naar het befaamde koekje.

Ook dat is zo leuk aan vintage shoppen: je koopt een item met een verhaal, waardoor compleet nieuwe werelden voor je open kunnen gaan. Ik mix mijn San Marcootje overigens met accessoires in goud (heuptasje) en glitter (ceintuur). Een beetje glamour heeft tenslotte nog nooit iemand kwaad gedaan. Platformsneakers zijn optioneel, een killer smile is wel een must. Aldus bewapend kun je de hele wereld aan.

Maak blij met de verrassing van dichtbij

Leuk, leerzaam en lekker. Geef de Trakteerkaart cadeau of trakteer jezelf op Leiden!

Trakteerkaart