fbpx

De Pindakaaswinkel is terug in Leiden

maart 16, 2021

Pindakaasliefhebbers opgelet! De Pindakaaswinkel is terug in onze stad. Hier wordt het broodbeleg op het voetstuk geplaatst dat het volgens de eigenaar verdient.

In de zomer van 2019 was de winkel al even te vinden aan de andere kant van de Haarlemmerstraat. Dat liep niet meteen storm helaas, toch probeert de eigenaar het opnieuw. Deze keer op nummer 123, het oude pand van Steps.

Michiel Vis opende in 2016 de allereerste Pindakaaswinkel in Amsterdam. Hij vertelt: “Ik zocht woonruimte in Amsterdam. Eén kant van mijn huis zat aan de winkelstraat. We zijn letterlijk aan de keukentafel begonnen met het maken van pindakaas.” Het was de eerste pindakaaswinkel van ons land. En het liep goed: “Het was meteen een hype.” Vos is bioboer en houdt, het moge duidelijk zijn, erg van pindakaas. “Klopt, ik eet het graag. Ik kwam alleen geen pindakaas tegen die ik echt heel erg lekker vond. De pindakaas uit de supermarkt heeft vaak allerlei toevoegingen, die niet nodig zijn. Zo zonde. Daarom besloot ik het zelf te maken.”  En dus ging Vos aan de slag met pinda’s uit Argentinië  en een beetje kokosolie.  “Daar bestaat de basis van al onze pindakazen uit. Palmolie komt er niet in.” Dat is omdat er voor de productie van palmolie oerwouden worden gekapt. Ook begon hij te experimenteren met smaken, want dat bestond nog niet. De Pindakaaswinkel verkoopt verschillende smaken: naturel, karamel en zeezout, chilipeper en citroengras, dadel en kaneel, kokos en zeezout, knoflook en gebakken ui, stroopwafel en kaneel, witte chocolade, koffie en zeezout en een sportvariant met extra proteïne. Hoe hij op die bijzondere combinaties komt? Hij kreeg tips van zijn klanten en van bevriende koks, die veel van smaken weten. De favoriete combinatie van Vos is die met kokos en zeezout.

Naast lekker is pindakaas ook nog eens heel gezond: “Het is het gezondste wat je in een potje kunt krijgen. Pure pindapasta bestaat uit louter goede vetten en voedingsstoffen. Het is ook goed voor de aarde. De pindaplant neemt niet alleen voedingsstoffen op, maar verrijkt de grond ook met broodnodig stikstof.” 

In elke winkel, en online, kun je pindakaas voor €6,45 per potje kopen. Een extra grote pot kost €24,45. In de Leidse winkel kun je elke smaak proeven. Ook worden er accessoires verkocht: rompertjes met daarop de tekst ‘pindabaas’. Plannen heeft Vos nog genoeg: “De wereld veroveren. Nederland is een typisch pindakaasland, maar ik weet zeker dat het ook in andere landen aanslaat. Iedereen vindt het immers lekker.”

De Pindakaaswinkel
Haarlemmerstraat 123, Leiden
depindakaaswinkel.nl 

Maak blij met de verrassing van dichtbij

Leuk, leerzaam en lekker. Geef de Trakteerkaart cadeau of trakteer jezelf op Leiden!

Trakteerkaart