Informizely customer feedback surveys

Culinair Leiden

oktober 18, 2021

Toen ik 15 jaar geleden voor de liefde naar Leiden kwam werkte ik nog als communicatie adviseur en ging ik hooguit voor mijn plezier uit eten. Fastforward naar nu. Leiden is mijn échte thuis en uit eten gaan is deels werk geworden. Bovendien is Leiden ook de stad geworden waar ik inspiratie opdoe voor de kookboeken die ik schrijf.

Dus als je mij vraagt is Leiden culinair? Dan zal ik dat voor de volle 100% beamen. In de columns die ik voor Liever Leiden ga schrijven neem ik je dan ook graag me door mijn culinaire Leiden. Een stad van ontdekkingen, waar ook ik nog iedere keer nieuwe plekjes ontdek. Ik neem je mee op een proeverij door de stad.

Waarbij sommige plekken misschien hot spots genoemd kunnen worden, maar anderen gewoon behoren tot mijn all time favorieten. Ik laat je de stad zien via wat ik er proef, drink, koop en ervaar. Te beginnen bij de plek waar ik iedere week kom. De Leidse Markt!

Een smeltkroes van kramen, potentiële gerechten, nieuwe smaakontdekkingen. We hebben er al jaren onze vaste kramen. Zoals de vis, die altijd afkomstig is van Hartevelt. Als zij onze dochter weer aan de haring kunnen krijgen verdient alleen dat al applaus. Ik hou er van als je een band opbouwt met lokale ondernemers. Dat ze weten wat er in het seizoen is.

Rogvleugel met spinazie

Meedenken over wat je met een bepaald ingrediënt kunt maken dat je nog niet eerder kocht. Zo maakte ik, met dank aan hun hulp, mijn eerste rogvleugel op de wijze waarvan zij aangaven dat die het lekkerst is. Ik heb ‘m nooit meer anders gegeten. (het recept staat op mijn site, mocht je dit ook een keer willen maken)

Lokale ondernemers supporten, kopen in je eigen stad, genieten van wat de stad je te bieden heeft kan op vele manieren. Culinair gezien heeft Leiden genoeg te bieden om geen dag in de week hetzelfde te hoeven eten. En waar de stad in oktober ruikt naar de enige stamppot die ik thuis niet maak (sorry, ik vrees dat ik op dat vlak nooit een échte Leienaar zal worden), geniet ik op alle andere dagen van het jaar van het rijke culinaire aanbod.

Mercimer Kofte (foto: Mitchell van Voorbergen)

Ben je net als ik dol op Midden-Oosterse ingrediënten dan kom je in Leiden zéker aan je trekken. Op de markt bij de rijkgevulde kramen van Mabroek en Ilias. Aan de markt in de winkel van Meltem. Na een gesprek daar maakte ik voor mijn nieuwe boek een Turks hapje (Mercimer Köfte) dat zijn weerga niet kent. Inspiratie zit in zó veel dingen. En het zit zeker in Leiden.

 

Maak blij met de verrassing van dichtbij

Leuk, leerzaam en lekker. Geef de Trakteerkaart cadeau of trakteer jezelf op Leiden!

Trakteerkaart